fredag, oktober 17, 2008

En perfekt kombinasjon!

Altså nypepulver. Kjøpepulver er dyrt, temmelig grovmalt og litt gusjete i fargen. Og så smaker det vondt. Det du lager selv kan du male så fint du vil, fargen blir sprakende frisk og fin, og smaken er mye mildere. Dessuten kan du male det opp etter hvert slik at du ikke behøver å bekymre deg for oksidering og næringstap. Men det er fortsatt ikke direkte godt, det må vi vel kunne si. Og det er på en måte litt dumt når du har glass på glass med tørkede nyper som du skal konsumere fordi du har bestemt deg for å basere kostholdet ditt på nyper.

Etter å ha tenkt lenge og hardt kom jeg på at jeg kunne blande det med multeyoghurt. Og det var kjempegodt! Jøss! Det smakte ikke nypepulver i det hele tatt. Det var en helt perfekt kombinasjon! Tror nyper og multer har et eller annet på gang som vi ikke vet om, en form for kjemi, den gode samtalen eller noe sånt. Men kjøpeyoghurt – det har jeg jo virkelig ikke tenkt å begynne med. Et sted må grensen gå. Så da var det bare å gakke hen til frysedisken og kjøpe seg multer til den hyggelige pris av 74 kr per desiliter. Flotte saker, gitt. Dette løser også et annet problem, nemlig at yoghurt ikke er så godt i kulda. På denne årstiden blir i alle fall yoghurt for syrlig og sommerlig for min sarte gane, og så blir jeg så kald i lungene. Vet ikke om jeg burde ta det som et hint. Kanskje er det ikke bare klimatiske, men også ernæringsmessige årsaker til at yoghurten ble oppfunnet i varmere strøk og rømmen ble oppfunnet nordpå. På den annen side, også skyterne og sarmaterne hadde sin vinter og sin isnende sno og de spiste alltid yoghurt med godt humør. Naturligvis også bulgarerne og krigerfolkene i Kaukasus. Da vil man jo ikke være dårligere selv. Vel, her er den fullstendige oppskriften hvis det er noen andre der ute som strever med å basere kostholdet sitt på nyper:

Multesyltetøy
multer
sukker

Rør det

Yoghurt
1 l H-melk, gjerne upasteurisert og økologisk, men husk at du bor i et kapitalistisk-totalitært drittland der dette er en forbudt vare. Oh, the beauty of capitalism! Hva blir det neste, politikere uten pass?
2 ss yoghurt naturell, romtemperert
termos
2 store panner
(steketermometer)
gas eller kaffefilter i nylon

Ta yoghurten ut av kjøleskapet. Kok opp melka. Hell den over i den største panna. Kjøl ned til mellom 40 og 50 °C (42-43 er perfekt, men det er ikke så nøye), dvs varmere enn fingervarmt, men ikke så varmt at du brenner deg. Det tar 20-30 minutter å kjøle ned en liter. Rugg litt på panna innimellom så det ikke blir snerk. Rør inn yoghurten. Rør fint, ikke hardt. Hell på termos. La stå i 8-10 timer. Renn av til ønsket konsistens. Sett i kjøleskap. Spar mysen hvis du holder på med sånt.

Nypepulver
nyper
komfyr
tresleiv
kaffekvern e.l

Rens og vask nypene. Tørk av med kjøkkenhåndkle. Kast de stygge. Del i to hvis du gidder. Tørk på 40 °C med ovnsdøra på gløtt til de er harde. Det tar 10 til 20 timer, avhengig av størrelse. Ruller brettene ved behov. Nypene skal være helt røde og skrukkete. Kast de som blir brent. Mal opp det du trenger i den nærmeste fremtid. Obs: du trenger en ganske kraftig kvern for å male hele nyper.

Bland yoghurt, syltetøy og nyper etter smak.