tirsdag, mai 12, 2009

Nesletid


Neslebonden trenger:
hagehansker, kanskje to lag
pose
saks
langarma
langbukse eller støvler
nesleåker fri fra eksos, kloakk og pesticider

Plukk fort i en pose, sett deg et hyggelig sted og rens. Eller la ligge over natta i kjøleskap. Lukk da posen godt pga insekter. Når neslene blir kalde nok kan du rense dem uten hansker og uten å brenne deg.

Bruk toppskudd, fine sideblader og spede stilker. Hva stilkene angår er jeg noe i tvil. Er stilker ekstra sunt eller ikke? Persillestilker skal jo liksom være så bra. Så hvorfor skulle brenneslestilker være annerledes? Vel, jeg vet ikke, i hvert fall fyller de opp i vekta.

Skal vi skylle nesler? De fleste autoriteter anbefaler dette, men jeg mener det er unødvendig. Det kommer an på hvor neslene vokser og hvor hysterisk man er som person. Uansett ville jeg ikke plukke skitne nesler eller på dårlige steder.

Det føler alltids litt småkryp med neslebondens avling, det sier seg selv. Disse kan vi plukke ut av suppa ved behov eller spise med god samvittighet. Husk at de såkalte veganerne i India bare overlevde fordi de fikk i seg så mye småkryp.

Neslesuppe
nesler, opp mot 200 g
1-2 dl finhakkede grønnsaker: løk, hvitløk, purre, selleristang/rot, kålrabi
god kraft*
vann: forvellingsvannet
pepper og brenneslesalt

Forvell neslene til grønnfargen spraker. Ta litt om gangen. Spar vannet. Blend, stavmiks eller finhakk neslene.

Lag soffritto av pepper og grønnsaker. Ta det du har, det er ikke så nøye. Ha i kraft og forvellingsvannet. Kok opp. Ha i neslene. La simre til det ser ferdig ut.

Smak til med brenneslesalt hvis du har, eller vanlig.

Det som passer til: hardkokte egg, ekte brød og feta (ikke viskelær), kanskje bacon eller kyllingrester.

*Aftenens clou er en god kraft. Personlig har jeg gjort en gjennomgripende innsats gjennom år på området neslesuppe. Og konklusjonen er at det er fullstendig meningsløst å lage neslesuppe uten skikkelig kraft fra dyreriket.

Brenneslesalt
grovt havsalt
nesleblader

stavmikser
krydderglass med kvern

Skyll neslene, for da får vi litt fuktighet i mikseren. Renn av. Blend eller stavmiks nesler og salt til en passende gugge.

Bre massen ut på matpapir. La tørke i romtemperatur til det er hardt og tørt. Brekk opp og ha på glass.

Det du skal ha bordet må du ha i krydderglass med kvern. Hvis du ikke har krydderglass kan du i prinsippet male opp på forhånd og ha i vanlig saltbøsse. Men jeg syns ikke det er en spesielt god ide. Regelen er alltid: jo større overflate, jo større næringstap.

Det går an å lage neslesalt av tørkede nesler også, men fargen blir ikke like fin. Neslesalt skal være smaragdgrønt og sprakende med ispett av sølv.

Neslesalt er uunnværlig på stekt og grilla laks og i mørkegrønne salater med persille og feta. Passer naturligvis også meget godt til grønn tagliatelle. Spinat og nesle er to gode venner.

Holdbarhet: mer enn et år i alle fall.

Brennesler passer også meget godt i pai med kjøttdeig og løk, og som stuing: sauter løk og hvitløk, ha i forvellede nesler, rør rundt, smak til med fløte, salt og pepper.

Neste gang i serien: rosesukker.