mandag, august 17, 2009

Her har du en bok som skriker etter forlag

Unge menn i dag har tilsynelatende frihet til å gjøre hva de vil. De har vokst opp uten motstand. Så hva er det å være en sterk (og flott!, ikke glem flott) gutt i dag?

Hvilke grenser finnes, og hvem er det som setter dem? Bestemmer jentene mer enn gutta, og er det samfunnets feil når gutter dropper ut av skolen? Konspirerer samfunnet, skolen og kvinnelige lærere for å ødelegge for gutta?

Er gutter fra ikke-vestlige familier oftere utsatt for omsorgssvikt? Hvorfor reker de gatelangs når søstrene sitter hjemme og gjør lekser? Sitter gutter på bar i shorts og tror de er frie?

Har gutter ansvar for sitt eget liv? Hvorfor topper menn selvmordstatistikken? Hvorfor topper menn drukningsstatistikken? Hvorfor sitter flere menn enn kvinner i fengsel? Hvorfor er så mange gutter og menn utsatt for vold fra sine medbrødre? Er menn menn verst? Har kjønnsrollemønsteret den enkelte forholder seg til betydning for liv og helse?

Møter gutter i dag mange begrensninger? Hva er lov å gjøre, og hva er helt uakseptabelt? Hva er beefen med fargen rosa?

Hvordan er det å være flott, privilegert middelklassegutt som vil bli noe med media i 2009? Og hvorfor er det ingen middelklassegutter som skriver bok om det?

(Noen av formuleringene er sakset fra ubetalelige Kagge)