søndag, september 17, 2006

Soppdøden

Noe som er veldig, veldig trist er soppdøden. Det står tonnevis av sopp ute i skogen og råtner og blir borte. Vi snakker om skogens gull. Og de psyko folkene som bor i verdens beste land bare lar det skje. De bryr seg ikke og det verste er at de ikke en gang hva de går glipp av. Etter 12 års skolegang! Noen ganger mye mer! I verdens rikeste land! Hvor sykt er det.

Noe som ikke hjelper er myten om hvor farlig det er å plukke sopp, og hvor lett det er å forveksle matsopp med spiss giftslørsopp. Det er ikke lett! Har absolutt aldri skjedd meg! Men prøv å si det til formidlingsekspertene i MSM. Det er selvfølgelig en forferdelig tragedie at folk får ødelagt liv og helse av å spise giftig sopp og jeg skjønner at det kan være vanskelig for journalister å stille kritiske spørsmål i slike saker.

Men for det. Noen ganger må det være mest hensiktsmessig å påpeke at noen folk faktisk er idioter med svekkede evner. Det er ikke farlig å plukke sopp. Det er ikke farlig å spise sopp. Det er farlig å være kunnskapsløs, arrogant og respektløs i omgang med naturen. Det er vel allment kjent at det er ganske dumt å dra på langtur i påskefjellet uten kart og kompass hvis du aldri har vært på fjellet før. Det er vel allment kjent at det er du som er problemet hvis du gjør noe sånt, ikke fjellet eller snøen.

Når det gjelder sopp er det liksom noe annet. Da er det den farlige, farlige soppen som er problemet. Sånt gjør meg forbanna. Sopp er supersunt, supergodt og sopptur er alltid superherlig. 5 kantareller dekker dagsbehovet for vitamin D. Og D vitamin lagres som kjent i kroppen så hvis du spiser 35 stykk har du for hele uka. Og da slipper du å kjøpe kunstig D vitamin og ta slike ekle tablettter og donere pengene dine til den latterlige og løgnaktige kosttilskuddsindustrien. Og det er bra for deg. Vitamininnholdet i traktkantareller er jeg mer usikker på, men de opptrer til gjengjeld i slike mengder at det sikkert går opp i opp. Det er det jeg liker med traktkatareller, bortsett fra at de smaker godt og er veldig renslige. En demokratisk innstilt sopp! Nok til alle! Når du først har fått øye på en vet du at det er 20 andre like ved. Det gjelder bare å stille inn blikket. De kan jo være veldig lette å overse.

Ellers burde man alltid sjekke seg for flått når man har vært i skogen. Forrige uke kom jeg hjem med én flått på kneet, én på skulderen, én i puppen og én i navelen. Og nei, jeg har verken blitt kvestet for livet eller lam fra halsen og ned slik folk i Dagbladet pleier å bli når den farlige, farlige flåtten angriper.

Vel, nå skal jeg rense 4 liter nyper. Stakkars meg!

11 kommentarer:

Hjorthen sa...

Viktig at noen setter søkelyset på soppdøden.

Men flåtten ER skummel, særlig i Telemark.

Fjordfitte sa...

Mulig det, men jeg er fortsatt skeptisk. Har du erfart dette selv eller bare blitt lurt av MSM?

Jeg har i alle fall blitt angrepet av utallige flått og så langt jeg har kunnet bringe på det rene er det få ting som er så ufarlig som nettopp flått.

Julie sa...

Nå fikk jeg lyst å dra ut på tur :)

lotten sa...

Jeg tror jeg må gå ut i gatene, og lukte meg frem til Fjordfitteheimen og nypesuppe. Nam nam. Sniff snaff.

Tiram sa...

Vel, jeg liker rett og slett ikke sopp. Men jeg plukker jo gjerne for andre, om noen vil ha meg med ut på tur.

Nypemos eller -suppe, derimot ... Namnam:)

Sexy Sadie sa...

Jeg bruker å stue dem og ha stuingen til kjøttkakene.

Hjorthen sa...

Flåtten er mer ekkel enn skummel, ikke ulik enkelte politikere.

Det skal imidlertid være sant at forekomsten av flått med skumle bakterier er større i Telemark, og lokalavisene har ofte skumle reportasjer om folk som har blitt invalidisert av flåtten.

Men man regner med at det forekommer noe sånt som to millioner flåttbitt i året her i landet, og de færreste blir særlig sjuke av det så frykten er vel overdrevet en liten smule i MSM

Guri sa...

Tingen med flått er vel at den KAN vera farleg. Eg veit om i alle fall to stykker som har blitt sjuke av flått (ein bekjend av mine foreldre og eksdama til ein kompis av meg). Eg vart veldig sjuk ei gong i sommar, då var eit av spørsmåla legen stilte meg om eg hadde blitt biten av flått...
Uansett så kjem det vel an på om flåtten er smittebærar og korleis ein tek den av.

Men det med farleg sopp er litt overdrive altså. Dessutan, om ein synes det er så utruleg vanskeleg å sjå forkjell på sopp kan ein jo berre spørja nokon med meir peil enn ein sjølv. Mhm.

Guri sa...

*forskjell* skulle det vera, ikkje forkjell, For Kjell vert vel noko anna...

Fjordfitte sa...

Tiram: virkelig leit at du ikke liker sopp. Men desto mer gledelig at du allikevel jobber mot soppdøden! Jeg mener du bør spise sopp hver høst for å finne ut om du liker det nå.

Memyself sa...

Hva betyr egentlig MSM?

Jeg oppfatter ikke noe av meningen i noe lenger, når det uttrykket forekommer. Sitter bare og lurer: Hva faen er MSM? Hva i hule heite betyr det? Hva faen er MSM? Helt til øynene har skummet ferdig avsnittet / artikkelen, og jeg ikke sitter igjen med annet minne fra det enn HVA faen betyr MSM?

Kan du opplyse meg, kjære, dyktige og morsomme FjordFitte?

*frustrert bloggleser*