onsdag, desember 06, 2006

Angående det norske språk

1) Skal ikke dra opp negerdebatten igjen, men bare én ting: de folka som fortsatt mener at neger er et nøytralt ord – hvor har de egentlig vært de siste tjue åra? Hvor i den vide verden har de faktisk oppholdt seg, og kan de ikke bare dra tilbake dit?

2) Jeg har tidligere gått inn for at det sterkt misvisende ordet glamourmodell bør byttes ut med implantatmodell. Men nå har jeg et mye bedre forslag: det bør heller hete protesemodell. Da får vi en tiltrengt understrekning av de medisinske og tragiske sidene ved fenomenet, illeluktende sykehuskorridorer og den slags.

3) I det siste har jeg merket meg at blogg har erstattet caffe latte som generelt skjellsord blant folk flest og i MSM. Så jeg proklamerer herved at vi er den nye caffe latte!

13 kommentarer:

Undre sa...

"Protesemodell"

Send det inn til Språkrådet STRAKS!

Tromp sa...

Hehe. Negerdebatten er dratt opp i dag da i Dagbladet!
http://www.dagbladet.no/kultur/2006/12/06/485141.html

Tormod sa...

Negerdebatten ja... Hva med "doubleplusnotlight" ?

Eirik sa...

Mmm... Den nye caffe latte høres så mye bedre ut enn den nye vinen. ;-)

Habben sa...

Neger er et helt prima ord. Å lempe dette ordet ut av språket er selvfølgelig både politisk korrekt og det er å ta letteste motstands vei, men det er også en særdeles primitiv løsning.

Mange tyr til knefall når det dukker opp vanskeligheter i språket og det er disse brønnpisserne som i stor grad faktisk har bidratt til at ordet neger har blitt belastet. Og så negrene selv da selvfølgelig

*man skal kanskje ikke spøke med slikt?*

(Hvis jeg har postet denne flere ganger får du slette som det passer deg)

Fjordfitte sa...

Tuller du eller? Jeg skjønte ikke humoren.

Habben sa...

Jeg tulla litt i den siste setningen der, men forøvrig er jeg jo alvorlig.

Fjordfitte sa...

Tuller du fortsatt eller hva? Jeg skjønner ikke hvilken planet dere folk lever på.

Leste nettopp at vår fremste intellektuelle, sjølvaste Jostein Gaarder, mener at neger var et nøytralt ord i 1992 og at han ikke kan endre sin flotte og viktige litteratur fra det herrens år 1992 som selvsagt inneholder dette nøytrale og herlige ord. Vel, det beviser bare hva jeg har ment helt siden august, han er rett og slett potty.

Jeg tror dere lever på planeten Potty.

Habben sa...

Tenkte du var interessert i å argumentere for saken din, du går jo veldig hardt ut i denne posten.

Det blir litt tynt når du buser på, og det eneste du har å si er "Dere er dumme"

Jeg vet at også direktør i Språkrådet Sylfest Lomheim har sterke meninger om det å fjerne ordet neger fra det norske språket. Hen er vel å regne som en autoritet på området enten man liker det eller ei, og det holder vel ikke å bare si "Sylfest, du er dumme-dum"

Fjordfitte sa...

Saken er at jeg ikke skjønner hvorfor negerdebatten fortsatt kommer opp, ettersom den i mine øyne ble avsluttet for omtrent 20 år siden. Spesielt er jeg overrasket over at det stadig dukker opp nye kull med nordmenn, unge som gamle, som er så ufattelig overrasket over at neger oppfattes som et rasistisk og krenkende ord. Jeg skjønner liksom ikke hvor dere har oppholdt dere fra 80-tallet og utover og hvorfor dere ikke har fått med dere dette, enten i privatlivet eller gjennom det offentlige ordskiftet.

Jeg skjønner heller ikke hvorfor det tilsynelatende er så viktig for dere å bevare dette ordet. Språket endres. Hvorfor er det så ille? Før var lapp, fant og krøpling vanlig brukte ord i Norge. Vi bruker ikke disse ordene lenger fordi de ble/blir oppfattet som krenkende. Jeg syns ikke det er å ty til ”knefall” eller være ”brønnpissere” å la være å bruke disse betegnelsene. Og jeg syns ikke det er noe tap for kulturarven at disse ordene fjernes fra barnebøker eller ikke lenger er i daglig bruk. Jeg syns det er bra.

Jeg gidder ikke ha noen relativistisk innstilling til bruken av ordet neger fordi jeg har hatt en klar oppfatning om hva som er rett og galt i denne saken siden ca 1986, noe som føles veldig lenge siden. Det er vel derfor det føles meningsløst å diskutere med dere og mer meningsfullt å bare le av dere.

Habben sa...

Ordene: "Lapp" *Om folket fra Lappland*, "Fant" *Som er en lokal betegnelse på tater fra sørlandskysten* og krøpling lever i beste velgående. Det samme regner jeg også med at ordet neger vil gjøre om 20 år. Saken er at ganske få (håper jeg i hvert fall) bruker disse ordene "rakt på" og det er vanlig å si Same, tater (som om det er noe bedre) og bevegelseshemmet (et høflig, men utrolig kjedelig ord) De fleste sier vel "farget" til neger, et helt greit og nøytralt ord. Og det er greit at "farget" eller "svart" i offisiell sammenheng blir brukt som de foretrukne alternativene.

Debatten minner ganske mye om hvordan man behandlet innvandrerne på 80 og 90 tallet. Det var nærmest umulig å gi kritikk av innvandrergruppene i Norge uten å bli stemplet som rasist. Resultatet var ubotelig skade på integreringeprossessen. Integreringa kanskje hadde hatt en sjanse til å fungere,hvis den hadde blitt satt i gang tidlig, via krav til innvandrerne, men dette ble blokkert av velmenende folk med svært begrenset framsynthet. Et annet resultat ble en kraftig oppsving i rasismen på 2000 tallet. Dette må innvandrerne leve med i dag.

Språket og oppfattelsen av ord sitter dypt i et hvert folk og det har med identitet å gjøre. Da virker det surrealistisk at grupper fra andre land og kulturer skal definere hvilke ord og uttrykk vi kan bruke. Det har de ingen forutsettninger for å gjøre. Å "forby" ord, er og blir en strutseløsning.

Jeg vil tro at forslag til nye ord, som ikke er krenkende, vil bli mottatt bedre i folket, enn å si at den som bruker ordet neger er idiot.

Fjordfitte sa...

Det siste først: det har da for lengst kommet et annet ord for neger, nemlig svart. Men for folk som deg er dette tydeligvis fryktelig leit og vanskelig og sensurerende og krenkende for kulturarven. Ja ja.

Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke skal kalle deg idiot, hvis jeg mener du er det - og gitt at det du har skrevet her ikke er tull betrakter jeg deg som en idiot, selv om du sikkert har mange gode sider. Hva skal jeg kalle deg? Åndssvak? Forstandshemmet? Du får opplyse om hvilke betegnelser som er politiske korrekte å bruke om folk som deg nå til dags, så skal jeg se om jeg gidder å gjøre knefall. Men det må være et ord som passer inn i kulturarven min, og i min kulturarv er det regnet som rakrygget å si hva man mener om folk, selv om de er nærtagne og sutrete.

Jeg skjønner heller ikke hva du mener med at lapp, fant og krøpling er betegnelser som "lever i beste velgående". Kanskje nok et bevis på at vi faktisk ikke bor på samme klode? Samtidig håper du at de fleste ikke ”bruker disse ordene ”rakt på””. Men hvorfor i all verden skulle man ikke bruke ordene ”rakt på” når de lever i beste velgående?

Betyr det at du mener det er greit å bruke slike betegnelser bak ryggen på dem det gjelder, men er for feig til å kalle folk dette ansikt til ansikt? Eller betyr det at du faktisk begriper at disse ordene, akkurat som neger, oppfattes som krenkende og at det er derfor du håper at folk ikke bruker ordene ”rakt på”?

Virkelig kuriøst er det at debatten om ordet neger minner deg om manglende kritikk av innvandrerne på 80 og 90-tallet. Hvilken galakse er du i nå, Habben? Den nøytrale og prima galaksen for ikke-idioter? Er det kanskje slik at dere som tviholder på ord som neger, krøpling, åndssvak og lapp representerer de som vil stille krav til innvandrere (evt. krøplinger og åndssvake) og vi som ikke vil bruke disse ordene - enten ansikt til ansikt eller bak ryggen på folk - er slike som ikke vil stille krav til innvandrere? Nei, dette skjønte jeg ikke noe av. Debatten om ordet neger minner meg om debatter om andre betegnelser av samme type, bortsett fra at kjærligheten til ordet neger tydeligvis stikker dypere hos visse enn kjærligheten til ordet åndssvak.

Så var det dette med at ”språket og oppfattelsen av ord sitter dypt i et hvert folk og det har med identitet å gjøre”. Eh, ja vel. Men sitter ord som neger, krøpling og fant så dypt i deg at du ikke kan la være å bruke disse ordene når de betegnelsene gjelder eksplisitt ber om det? Har dette virkelig med din identitet å gjøre? Jeg fatter det bare ikke. Jeg trodde det hadde med andre menneskers identitet å gjøre. (Jeg vet for så vidt ikke om du er neger/krøpling/lapp/fant/fleskeberg/sønn av en tyskertøs osv så kanskje det gjelder deg?)

Du må også være så snill å forstå at ikke alle de du kaller negere tilhører ”grupper fra andre land og andre kulturer”. Habben, vet du hva, mange av oss som ikke liker ordet neger er født og oppvokst i Norge og har norsk som morsmål. Da er det virkelig surrealistisk at folk som deg skal definere hva som er godt norsk i dag. For det har du så åpenbart ingen forutsetninger for å gjøre.

Å ”forby” ord fungerer veldig greit. I mitt liv er åndssvak, krøpling, neger, fant, fleskeberg og tyskertøs ”forbudte” ord, altså ord jeg kun bruker i historisk kontekst. Har aldri hatt noen problemer med dette. Derimot kan jeg få problemer når jeg bruker ordet idiot om dem det gjelder. Da kommer det plutselig masse krav om at jeg må være politisk korrekt overfor idioter og bruke kjedelige, nøytrale betegnelser om dem som de selv er fornøyd med. Ser du paradokset?

Habben sa...

Du er jo selv veldig glad i ordet idiot. Dette ordet har de siste århundrene vært brukt som betegnelse på mennesker med Down syndrom og mennesker med svært lav IQ. Det er vel kanskje ikke så smart av deg å bruke akkurat dette ordet da, når du selv agiterer for å utslette betegnelser som er fornærmende eller stigmatiserende for grupper av mennesker?