torsdag, april 24, 2008

Dukkehjemmet, første akt

Dekk-kongen Torvald kommer fornøyd hjem til sitt velsignede Lykkebo med massevis av pakkenelliker og nye saker til SUVen. Torvald og hans kone, den feterte advokat Nora Helmer krangler godmodig om hans lettsindige forhold til penger og forbruk.

Den polske vaskehjelpen melder at en gjest spør etter Torvald. Det er Chris Ali Linde, hans gamle venn fra drabantbyen. Det har tydelig gått nedover med Chris siden sist, men nå er han i hvert fall løslatt. Chris spør om Torvald kan skaffe ham en jobb i dekkbransjen. Torvald lover å prøve og forundrer seg høylytt over hvor vellykket og heldig han selv er, og hvor sliten og gammel Chris virker. Chris er enig. Det er ikke lett å være uføretrygdet blandingsmisbruker. Da sier Torvald at alt sannelig ikke har vært så lett for ham heller, for eksempel møtte Nora veggen for noen år siden og selv har han hvitvasket 100 millioner kroner for Kjell Inge Røkke mot et vederlag på kun 10 mill. Chris blir sjokkert, og frykter at barndomsvennen har tatt seg vann over hodet.

Sakfører Linn Krogstad fra BA-HR ringer på. Hun vil snakke med Nora. Idet hun er vei ut stopper Torvald henne. Han vil vite hva hun og Nora snakket om.
KROGSTAD (listig). Noe BA-HR-relatert.
TORVALD (nervøst). Du har vel ikke glemt avtalen vår?
KROGSTAD (kjølig). Det kommer an på.
TORVALD. Kommer an på? Vi var jo sammen om dette.
KROGSTAD. Mulig det, men jeg vil ha en høyere stilling innad i BA-HR. Du må snakke med Nora for meg.
TORVALD. Umulig! Umulig! Hun er i jo permisjon for å skrive børnebok og trene på dagtid. Dessuten hører hun aldri på meg. Bare snakker meg etter munnen og lar meg styre fjernkontrollen for at jeg skal tro jeg er sjefen i Lykkebo.
KROGSTAD (insisterende). Men du vet at hun fortsatt er den egentlige sjefen der nede. Hvis du ikke hjelper meg, forteller jeg alt.
TORVALD. Da går du og Røkke med i dragsuget. Du er like innblandet i ”Whitewater” som meg.
KROGSTAD (foraktelig). Ditt nek! Jeg er jurist, du er bilmekaniker -
TORVALD (avbryter). DEKK-KONGE!
KROGSTAD (fortsatt foraktelig):... bilmekaniker med lese- og skrivevansker. Tror du virkelig det er noen ting som knytter meg til den affæren?
Torvald stirrer stumt og skrekkslagent på henne.
TORVALD (sakte). Jeg vet jo hva som skjedde
KROGSTAD. Og hvem tror du mediene vil finne mest troverdig? Dessuten er Elisabeth Skarsbø Moen en av mine beste venninder. (Ler iskoldt og går)

Nora kommer ut av sitt arbeidsværelse. De krangler om penger, Torvalds stadige nye biler, hans generelle overforbruk og infantile kosthold. Nora anklager ham for å feile på disse områdene og flere andre og sier at hun ikke orker fete, uformelige menn med livsstilsdiabetes og dårlige tenner. Hun frykter at hun kan bli frigid hvis ikke Torvald slanker seg, slutter å røyke, begynner å lese skjønnlitteratur og følge med i samfunnsdebatten. Torvald føler at hun ikke respekterer ham som mann, og ringer gråtende sin kjære venn Dr Rank for å diskutere den vanskelige mannsrollen. Rank trøster Torvald etter beste evne og lover å komme på besøk så fort som mulig