mandag, mars 19, 2007

Willy Pedersen revisited

Trine Rjukan liker jeg. Endelig har det dukket opp en person som har noe å si, som ikke bare er interessert i å smøre trynet sitt utover alle steder. Det er litt av en overraskelse når du har vent deg til kaklinga fra oppmerksomhetssjuke karer som John Christian Elden, Brynjar Meling, Tor Erling Staff, Cato Schiøtz, Carl Erik Grimstad og resten av apeberget.

Idag kommenterer hun Willy Pedersens tøvete voldtektskronikk i Aftenposten, der poenget var at voldtekt ikke "rammer blindt", og at kvinner derfor må passe seg, mens menn ikke må passe seg, fordi det er kvinners ansvar å passe på at menn ikke blir overgripere:

Pedersen har et helt bestemt og tradisjonelt fokus når han retter det mot offeret. I stedet for å rette søkelyset mot offerets væremåte og hennes alkoholvaner, kunne kronikkens overskrift ha vært: "Alkohol skaper voldtektsmenn". Resultatene av undersøkelsen kunne blitt presentert på en slik måte at ingen var i tvil om at det var overgriperen som måtte ta sine forholdsregler. (...) Pedersen refererer til at mange av jentene i undersøkelsen hadde betrodd ham at voldtekten aldri ville ha skjedd dersom de ikke hadde vært fulle. Det kommer an på ørene som hører hvordan man tolker dette utsagnet og hva man velger å formidle videre: jenters medansvar for voldtekten - eller den selvbebreidelse og skyldfølelse som utsagnet også må sees som et uttrykk for.

Dette fikk meg til å tenke litt på denne Willy Pedersen. Hvem er han igjen? Er det samme man som for en tid tilbake hadde forsket på "ungdom og seksualitet" og kommet frem til at mange jenter syns det var veldig spennende og erotisk å være sammen med gutter som hundset søstrene sine og behandlet dem dårlig? Hvorfor dette skulle være spennende og erotisk for disse jentene forble uklart. Det kunne nesten virke som om det var fri fantasi fra den mannlige forskerens side. Var det kanskje han som syns dette var spennende og erotisk? Forskningen ga ikke noe svar. Men om forskningen sviktet, var det ikke noe å si på formidlingsviljen. Det ble fine oppslag.

Jo, jeg tror det er samme mann! Det syns jeg det er spennende å tenke på! Det er spennende å tenke på hva slags mann Willy er og hvordan han tenker om kjønn, om kvinner og om menn. Han forsker på det, så han må jo tenke på det. Påvirker det han tenker forskningen hans på noe vis? Eller legger han sine private tanker helt til side når han hengir seg til den objektive og nøytrale forskningen? Vel, jeg spørger kun. Det er også spennende å tenke på at Willy er professor. Hvordan blir man professor? Se hvor språklig riktig pronomenet "man" er her, ettersom det først og fremst er menn som blir professorer. Man skulle nesten tro at det å være mann var en slags kvalifikasjon i den sammenheng. Men nei, nei, nei, sånn er det vel ikke. Det er vel bare å søke stillingen og så får man den hvis man er best kvalifisert. Ikke noe snikk-snakk på den måten.

Så Willy, menn som Willy, karer som Willy. De som er best kvalifisert. Hva vet vi egentlig om dem. Fins det noen forskning på dem? Det er forskning jeg ville ha vært veldig interessert i å fått formidlet. Det ville ha vært spennende og viktig ettersom de er naturlige autoriteter i vårt samfunn, de får spalteplass og oppmerksomhet. Og derfor makt og innflytelse. Folk tror på det de sier. Fordi de er kvalifisert. Fordi vi leker meritokrati. Noen antropologer må da ha gjort feltarbeid på disse mennene. Observert dem, lyttet til dem, skaffet seg tillit, systematisert informasjonen. Funnet svar på spørsmålet jeg må stille meg idag: Willy Pedersen, er du symptomet eller problemet?

11 kommentarer:

Undre sa...

*applaus for Trine Rjukan og Fjordfitte*

Anonym sa...

Da jeg leste det innlegget tenkte jeg først at nå er fjordfitte avslørt, for det var så sjeldent klart og godt formulert.

Anonym sa...

Velsignet nok hadde jeg gått glipp av den første forskningen hans.

Jeg leste Trine Rjukan i dag også. Veldig bra poengtert - men når man(n) skal ta poenget, det vet jeg ikke.

PS Du glemte Advokat Ihlebæk. Det bør gjøres en kronerulling for å få sendt ham til Sydpolen. Snarest.

Anonym sa...

Jeg tipper grunnen til at de mennene der kommer til orde er fordi dere er så utrolig opptatt av å kverulere med dere selv om ingenting. Bli nå litt bedre organisert, litt mer taktisk, og litt mindre infantile i. Slik det er nå høres dere ut som en gjeng kjerringer som har mista vinnerloddet i det iranske lørdagssteiningslotteriet.

Legg nå den verbale lista et par knepp høyere, så skal dere se at lokalradioen eller Norge Rundt lager et innslag med dere også.

pakkepiken sa...

writern: Jeg tipper grunnen til at du fortsetter å skrive her om og om igjen selv om ingen gidder høre, er fordi du er så utrolig opptatt av å kverulere med deg selv om ingenting. Bli nå litt bedre organisert, litt mer taktisk, og litt mindre infantil. Slik det er nå høres du ut som en mannsgris som har mista vinnerloddet i Steinars Hagens pornoutsalg.

Legg nå den verbale lista et par knepp høyere, så skal du se at noen kanskje gidder snakke med deg også. :)

Fjordfitte sa...

Ja, gjør det Writer’n. La nå ditt abnorme intellekt komme bedre til sin rett.

Anonym sa...

hehehehehe

Anonym sa...

Writer'n sin eminente evne til tekstanalyse begrenser seg til utalelser fra kvinner i lavkostlandet Georgia.

Anonym sa...

Professor Pedersen har irritert meg lenge, hans teoriforståelse er ikke akkurat sofistiskert for å si det sånn.

Anonym sa...

Uken etter hans utlegninger i Magasinet om innvandrergutter med spennende erotisk opplevelser med norske jenter de ikke ville gifte seg med fikk jeg som den eneste inn et svar i selvsamme magasin. Jeg var vel ikke veldig imponert for å si det sånn.
Det var eneste uken det ikke ble delt ut en boksjekk gitt. Dagbladet syntes vel jeg var så håpløs at ikke en gang bøker kunne opplyse mitt formørkede sinn.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.