onsdag, mars 08, 2006

Feminin ordliste

Bitch (av bikkje)
Fitte
Gås
Hespetre
Hore
Hurpe
Kjerring
Ku
Megge
Mehe
Merr
Purke
Røy
Sugge
Tispe

*******

Dette er bare kortversjonen, for jeg gadd ikke mer. Uansett syns jeg det er veldig artig å tenke på at vi og våre venner dyrene er opphav til så mange ord av den typen man kan rope etter folk for å få dem til å føle seg dårlige. Ord som øk, galte og råne er også interessante. Det er ord man ikke kan rope etter folk eller på noen måte nyttiggjøre seg. Det som overrasker meg er at søye og simle ikke befinner seg på den feminine ordlista. Hva har søya og simla gjort for å unnslippe språket? Og er de kjønnsforrædere?

7 kommentarer:

Kabel sa...

Leste i går at de hadde funnet bruk av ordet Fitte tilbake til vikingtiden. Mye rart kommer fra dyreverden. Også ord som ikke er egnet til å rope etter folk for at de skal føle seg dårlige, pus ;-).
Jeg syns det er synd at Kjerring oppfattes som negativt ladet, for jeg mener bestemt at det var det ikke i utgangspunktet.
Anyway, ville bare si gratulerer med dagen.
så.... Gratuler med dagen.

Milton Marx sa...

Kjerring er sikkert negativt for de fisefine, men mange steder er det et ord som ikke betyr mer annet enn kone. Men det finnes jo tjukt av kvinnfolk som ikke vil omtales som kone heller, til tross for at det ofte ikke betyr annet enn en kvinnelig partner.

Men er det ikke egentlig slik at uansett ordvalget, så er de fleste kvinner i stand til å såre verbalt og skape arr i ethvert forhold, i minst like høy grad som menn er det?

Ellers ville det være interessant dersom noen kunne forklare opprinnelsen til ordet hespetre som skjellsord. Et hespetre er et redskap man bruker til å lage garnhesper. Hva er logikken i at hespetreet blir et skjellsord, mens at f.eks. snøskuffa ikke blir det? Hvorfor bli ingen fornærmet når jeg kaller dem en plaststol?

Milton sier, i tråd med god folkeskikk, gratulerer med dagen!

Tiram sa...

Rundt om hvor foreldra mine kommer fra, omtrent midt på Nordmøre, er ikke "kjerring" noe negativt ord. Så det var noe jeg hadde med meg som en del av det normale vokabularet da vi flytta sørover til Stavanger. Slo ikke så godt an, det nei ...

Jeg pleier å omtale foreldra mine som "gamlingene" og, det er og noe som får folk til å se litt rart på meg av og til ...

Fjordfitte sa...

tiram: her nede er i alle fall kjerring ubetinget negativt. Det brukes som oftest i kombinasjon med jævla. Det er bra at andre landsdeler har et sunnere forhold til dette ordet.

Milton Marx: Er du virkelig så dum, eller bare later du som? Hva tror du for eksempel er logikken i at hespetreet er et skjellsord, mens snøskuffa ikke er det?

Og er det noen som har antydet at kvinner ikke er "i stand til å såre verbalt og skape arr i ethvert forhold, i minst like høy grad som menn er det?"

Hvis dette er ironisk ment får jeg bare innrømme at det går over hodet på meg.

Marion sa...

Kjerring er en hyggelig måte å si 'den jeg er gift med' på, der jeg kommer fra. Kone, derimot, er for meg på linje med hustru.

Milton Marx sa...

Vel, det med dum eller ikke dum får stå ubesvart. Enhver tenker vi med den skallen vi har.... Men i og med at undertegnede tydeligvis er dum, vil han gjerne opplyses. Hvorfor kaller man kvinner hespetre. Hva er det som er spesielt med dette verktøyet?

Det Milton mente med at kvinner også sårer, var at det kan da kan være åkke som hvilke verktøyer man bruker for å såre, så lenge det uansett blir utfallet - enten man bruker et kjønnsfiendtlig skjellsord eller bruker et noe mer slagkraftig uttrykk som Du er fordømt usympatisk fordi du gjør A, B, D, og D. Det kan du like gjerne slutte med her og nå, for det finnes det ingen i denne verden som kan bruke til noe som helst - verken jeg eller noe andre. Når det handler om å såre, er nok kvinner vel så ille som menn. Bare snakk med noen som jobber på rene kvinnearbeidsplasser. Det er jo ingen steder hvor arbeidsmiljøet er surere!

Det blir liksom for teit å fremstille kvinnen som offer, når hun vitterlig i mange forhold er et element sum burde få fyken raskest mulig - akkurat som at menn er det i andre. Sånn sett kunne det jo kvinnedagen også være en dag å minne ens veninner på at man altså ikke vinner noe på å gå rundt å være vrang og vanskelig av prinsipp. Saken er jo at vi alle får det langt bedre i et forhold når både vi og selv og partnerne våre oppfører oss bra. Kanskje har du misforstått kvinnedagen litt. Det er altså ikke mannehatedagen heller!

Har liksom ikke sett noe nettsted som dedikerer seg til å snakke om hvor forferdelig kvinnfolkene behandler oss menn - med unntak av sammenslutninger av fedre etter skilsmisser etc. (som jo faktisk blir diskriminert av loven). Men kanskje henger det sammen med at de fleste menn ikke synes at kampen mot vrange, hurpete kvinner er verdt å dedikere livet sitt til.

Er ikke feministenes kampholdning egentlig symonymt med at de selv på et personlig plan definerer seg som tapere? At dere aldri kan bli til noe fordi dere er kvinner? Se rundt deg. Verden vrimler av kvinner som har kommet mye lenger enn flertallet av menn.

Det er bare noe stort tull a gå rundt å hate verden. Det kommer det aldri noe godt ut av.

Du gjør deg liksom så ynkelig når du snakker om alle disse slemme mennene som har kidnappet språket, samtidig med at du ikke nevner kvinnelige herskerteknikker med et ord - og totalt glemmer å ta opp noe som er viktig.

Undertegnede synes at 0308-bloggen glimret med å ikke ta opp det mest sentrale punktet for likestilling i Norge, som ikke er norske kvinners umulige situasjon, men derimot solidariteten med deres søstre som ikke har de frihetene som dere har. Radikaliseringen av islam har vitterlig fratatt millioner av kvinner rettigheter de tidligere hadde. Fortsatt sendes det jentunger ut av landet for å bli omskåret. Fortsatt brukes innvandrerkvinner som verktøy for å få hentet landsmenn inn i landet.

Det er så mye å ta fatt i - og så valgte du dette. Dæven du har gangsyn!

Fjordfitte sa...

Det gleder meg storlig, Milton, at du er så totalt blottet for evne til å skille mellom skjemt og alvor, stort og smått, høyt og lavt og den type ting.

Desto større er min sorg over at du valgte å ikke bidra på 0803-bloggen. Det er jo så meget å gripe fatt i! Og du har så mye å bidra med – det viser intellektet ditt. Du er jo blant annet sterkt opptatt av serriøse emner som solidaritet, radikaliseringen av islam, kjønnslemlestelse og pro forma ekteskap. Alt dette kunne du ha blogget om, men du valgte å bruke tiden på Fjordfittas dumme blogg. Uff og isj, Milton! Hvor er gangsynet ditt?

Så litt om meg selv. Vi kvinner har altså fått tildelt en hel dag i året: kvinnedagen, 8.mars. Og hva gjorde Fjordfitta? Sløste bort hele dagen på fjas! Hun brukte ikke kvinnedagen til det den skal brukes til – hun misforsto selveste kvinnedagen. Hun hater verden! Hun tenker ikke nok på kvinnelige hersketeknikker – noe som er viktig i verden! Mange kvinner er jo slemme! Fjordfitta burde dessuten tenke mer på skamferte fitter. Det er vel et minstekrav. Fjordfitta burde ikke være en taper! Ikke være ynkelig! Fjordfitta burde tenke på at hun er en veldig privilegert kvinne som har en blogg – eit nettstad. Da burde hun ikke tulle på den bloggen, eller la være å skrive om alt som er viktig på spesielle dager som er laget for akkurat det formålet. Det er jo så meget å gripe fatt i! Fjordfitta burde oppføre seg bra! Og fremfor alt burde hun ikke misforstå hva kvinnedagen er til for.

Ach ja.