søndag, januar 21, 2007

Konspiranoia

Først en innrømmelse. Jeg tilhører høyresiden innad i Arbeiderpartiet og jeg deltar i den nøye regisserte og godt timede kampanjen mot stakkars Valla som noen har planlagt i et bøttekott på Youngstorget. Akkurat nå sitter jeg faktisk inne i bøttekottet og tar regi av den formidable edderkoppmannen Kjetil Try. Da var det avklart. Her er det som egentlig skjedde, ditt dumme nek:

Stakkars, stakkars Valla er altså utsatt for en nøye planlagt kampanje som Stoltenberg, Yssen og Try står i spissen for. Denne konspirasjonen ble iverksatt for å ødelegge for stakkars Valla som er Norges mektigste kvinne, men ikke så mektig at man ikke kan knuse henne til støv gjennom å fremsette helt grunnløse påstander uten rot i virkeligheten. Og påstandene fra Yssen, advokat Reiss-Andersen, Øystein Mæland og Erna Ansnes er selvfølgelig helt grunnløse og mangler rot i virkeligheten.

Du skjønner, de snedige bakmennene i bøttekottet kalkulerte iskaldt med Vallas akilleshæl - hennes forhold til virkeligheten. Bakmennene visste at grunnløse påstander uten rot i virkeligheten ville få stakkars Valla til å gå fullstendig fra konseptene og glemme alt som heter jus, etikk, arbeidsgiveransvar og spilleregler i arbeidslivet. De visste at hun som toppleder er så svak på krisehåndtering og så inderlig i sitt engasjement for fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen og øh... spillereglene i arbeidslivet at hun ville måtte svare med å offentliggjøre fortrolige opplysninger fra medarbeidersamtaler, opplyse at LO mener dette er et eksempel til etterfølgelse for andre arbeidsgivere og deretter gå i hi. Det vi trengte i konspirasjonen var derfor bare tre ingredienser:

1) Noen helt grunnløse påstander uten rot i virkeligheten
2) VG
3) Gerd-Liv Valla, fagforeningsleder

Ingrediens 1 og 2 er egentlig ikke så viktige, de er bare rekvisitter i dramaet Valla. Mange toppledere har selvfølgelig måttet forsvare seg mot grunnløse påstander i VG. Det er jo på sett og vis en del av lederjobben, og alle vet at det blåser på toppene og alt det der. Krisehåndtering er noe toppledere og maktpolitikere stort sett tar seriøst. Men ikke stakkars Valla! Ikke Norges mektigste kvinne! Ikke Norges superstatsminister! Det er derfor det er så latterlig lett å konspirere mot henne. Du trenger ikke rot i virkeligheten. Du trenger ikke å anstrenge deg noe særlig. Du bare løfter lillefingeren så varlig, så listig og så vikler stakkars Valla seg frivillig inn i et finmasket nett av løgner og taushet. Og der blir hun hengende og sprelle.

So far, so good. Men Valla slo tilbake. Hun er jo en player. Hun er faktisk ingen pusekatt slik hun har prøvd å få folk til å tro de siste dagene. Etter forrige torsdags massive fadese skjønte Valla at hun var blitt rundlurt, at hun var offer for en konspirasjon. Hun måtte gjøre noe. Hun spilte Tønne-kortet.

Slik gjorde hun det: hun trakk seg ganske enkelt seg tilbake og sa ikke et ord på en uke. Slik eskalerte hun helt bevisst det som i utgangspunktet kunne ha vært en fillesak og karrieredödare for Yssen til en massiv krise for henne selv, for LO og for Arbeiderpartiet. For hver dag som gikk uten at LOs leder ville uttale seg økte trykket. For hver dag økte spekulasjonene. For hver dag økte skandalen. Alt dette visste Valla og staben hennes. De satt rolig i Folkets Hus og ventet på at Tore Tønnes venner skulle dukke opp i avisene. Man skulle begynne å snakke om heksejakt. Man skulle minne om at medietrykket kan bli for sterkt. Man skulle huske på at det bare er så mye et menneske kan tåle. Man skulle få sympati med stakkars Valla. Og konspirasjonsteoretikerne ville naturlig nok komme på banen. Slik ville Valla røyke oss ut.

Etter at Tønne-vennene hadde gjort jobben sin var det klart for å møte pressen igjen. Da var det bare for stakkars Valla å agere "sterkt preget" og gråtkvalt. Teaterfaglig gjorde hun en strålende innsats. Det var så ille at jeg måtte snu meg vekk flere ganger. Særlig når hun fikk spørsmål om Yssen, da bevret det faretruende. Det så ut som om hele dama skulle rakne. Bare rene politikkspørsmål fikk henne til å glemme rollen sin. Da smilte hun og svarte klart og greit.

Hvordan vet jeg at dette var spill? Nettopp fordi vi i bøttekottet vet at påstandene Yssen kom med var grunnløse og ikke hadde rot i virkeligheten. Når vi vet dette vet vi også at Vallas handlemåte er kalkulert spill. Et spill som går ut på å bygge opp en massiv krise, en mediestorm uten like og så hanke inn sympatien og konspirasjonsteoriene i den andre enden. Det er nemlig ingen som reagerer så sterkt og hemningsløst på grunn av grunnløse påstander uten rot i virkeligheten. Det er ingen som må gå i hi en hel uke på grunn av grunnløse påstander. Grunnløse påstander får ikke folk til å gå bananas. Grunnløse påstander er ikke nok til at toppledere setter hele organisasjonens troverdighet på spill. Hvis det altså ikke er kalkulert spill. Uansett innhold er grunnløse påstander en fillesak. Det er bare påstander det er hold i som er farlige. Det er bare påstander det er hold i som virkelig kan vippe folk av pinnen.

Det som bekymrer oss er at ikke alle forstår dette. Det som bekymrer oss er at Valla har outsmarted oss noe så jævlig.

7 kommentarer:

red sa...

Hehe. Godt med litt satire i hele elendigheten.

Vox populi sa...

Yes, yes, yes. Tenk å bli "grusa" så ettertrykkelig av selveste Fjordfitta. Det er toppen av lykke for en blogger som drømmer å komme opp på hennes nivå. Du aner ikke hvor mye dette betyr.

Anonym sa...

Vox gå inn i bøttekottet ditt igjen! :)

lotten sa...

Er det i kjølvannet av ydmyket maskulinitet den Kastrerte/en av kastratene, oppretter en drag-blogg til ære for Fjordfitta som dermed detroniserer VamPus?

Du verden, for et innblikk man får i det forunderlige menneskesinnet gjennom bloggingen.

Fjordfitte sa...

Mm, og tenk hvilken ære det er for meg at kamerat Kastratović gikk til det skritt å opprette en blogg tilegnet meg, meg, meg, bare meg, der vi kan diskutere hvor totalitær og politisk korrekt jeg er og hvor rompekjørt mine livegne undersåtter er og alt sånt. At de lever i evig skrekk for mine rammende dekreter og det der. Det er så herlig og superdeilig.

Syns bare det er kleint å bli kalt "Dronning". Ville jo åpenbart ha fortrukket Super Nova, da jeg føler det er mer korrekt.

DronningenIDalen sa...

Ikke mobb Dronningen! Jeg vet hvordan oppsettsige kammerpiker skal behandles.

Gojko Kastratovic sa...

Jeg melder meg som hoffnarr.