torsdag, september 20, 2007

Nypenytt, litt forsinka


Det har vært svarte dager for nypebonden! Så skranten var nypehøsten at bonden måtte trøste seg med en ekstra sterk pjolter. Hadde onde nypetyver vært på ferde i Fjordfittes avdøde grandtantes forlatte hage? Kunne det være det mistenkelige, middelaldrende paret som hadde lusket rundt der tidligere og som påsto at de pleide å lage anti-inflammatorisk nypepulver mot moderne livstilssykdommer? Om det var så vel! Etter grundig rekognosering på annen kvinnes eiendom viste det seg nemlig at nypetyv-teorien var en rosenrød ønskedrøm.

Att döda ett tre
I tillegg til at Kolbjørn Kommune vært ute med den nye, miljøkriminelle ryddemaskinen sin og fjernet vegetasjon, hvorav en spesielt fruktbar og generøs busk som jeg hadde en særdeles god relasjon med, viste det seg at mange busker ikke bar frukt i det hele tatt. The horror! Den eneste forklaringen jeg kan finne på mysteriet er sommerens klima. Så hvis dette er permanente klimaendringer er det ingen ende på hvor dystre nypebondens fremtidsutsikter er. Skål, Fjordfitte!

Nye nypebønder minnes om nødvendigheten av å kle seg fornuftig i fjosen, altså krattet. Det vil si skaut, polstra bh, støvler og solide bukser. Det blir jo endel kravling og klatring i tornete og bratte omgivelser, balansering på døde trestammer, og så videre. Benytt under ingen omstendigheter strikkede plagg.

Den grundige bonden anmodes om tegne opp kart og notere seg hvilke busker som modnes når, ettersom variasjonene kan være relativt store.

Av etiske dilemmaer vi nypebønder må ta stilling til nevnes dette med andres eiendom. Der er min oppfatning at vi fritt kan høste avlingen når vi skjønner at eieren fornekter nypene sine. Men hvis vi har grunn til å tro at eieren er en hyggelig kollega av oss, plikter vi selvfølgelig å holde fingrene av fatet eller i alle fall spørre før vi forsyner oss. Nypetyveri er en form for kriminalitet vi nypebønder må slå hardt og nådeløst ned på, og som vi ikke på noen måte kan oppmuntre til!

Til slutt kan jeg opplyse den samlede norske pappskallemasse som i sin avgrunnsdype og inngrodde uvitenhet lar tonn på tonn av det røde gull gå til spille og dø at den svarte nypehøsten 2007 innbrakte meg ca 10 liter renset råmateriale, som ble til 2,5 liter nypemos, 1,5 liter tørkede nyper og rikelige mengder instant suppe. Ikke så verst, de sørgelige omstendighetene tatt i betraktning.

Her er oppskrift på nypemos, i revidert utgave.

2 kommentarer:

Fjordfitte sa...

Å, det glemte jeg: smacznego!

lotten sa...

Nam nam.
Nam nam nam.
Slafset er slafset.