mandag, november 13, 2006

Imamforum - der menn møter menn

Det er ingen hemmelighet at arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen ikke er feminist. Ministeren mener som kjent at feminister ikke er noe pene, og når vi tenker på hvilket fruktfat Pølsa selv er sier det seg selv at feminisme ikke er noe som passer for departementet han leder. Nå har departementet opprettet et imamforum, et garantert feministfritt all male forum der ministeren kan møte andre menn som heller ikke er feminister og snakke sammen om viktige saker og kanskje ha det trivelig også.

Orntli trivelig kan det være når menn møter menn.

Dette sier Pølsa om imamer:
-Akkurat som presten, gjør imamen mer enn å bare forkynne Guds ord. Han taler også om hvordan man skal fungere i samfunnet. (...) som religiøse ledere har de som oppgave å fortelle medlemmene i menigheten hvordan de skal fungere med medmennesker og i samfunnet generelt.

Dette sier den pakistanske jusprofessoren Shaheen Sardar Ali om imamer:
-I Norge gir dere imamene alt for mye makt. Norske myndigheter forstår ikke forskjellen på imamer og muslimske lærde. I Pakistan har ikke imamer den tilsvarende makten.

Dette sier Caplex om imamer:
imam (arab., forbilde, leder), islamsk bet. med flere betydninger:
(1) leder av den rituelle bønnen,
(2) ærestittel, brukt om fremtredende teologer,
(3) i sjia-islam brukes tittelen om profeten Muhammads etterkommere, som sjia-muslimene anser som de rettmessige ledere av det islamske fellesskapet.


Det kan altså se ut som om det er en viss uenighet om imamens rolle. Eller kan det være at Norges arbeids- og inkluderingsminister, sjølvaste Bjarne Håkon Hanssen rett og slett ikke aner hva en imam er, og derfor bare finner på noe han syns høres bra ut når han skal si noe om imamens rolle? Nei, det kanke værra mulig, vel? Folkens, i denne vanskelige og dypt kompliserte saken må hver og en selv finne ut hva som er mest sannsynlig.

Flere av imamene på forumet snakket ikke norsk, ifølge Dagbladet.no. De stilte med tolk eller snakket engelsk, på tross av at de har bodd i Norge i flere år. Det var jammen litt av en overraskelse! For hvordan kan imamene "tale om" "hvordan man skal fungere i samfunnet" når de ikke kan språket? Hvordan kan de i det hele tatt vite noe om det norske samfunnet når de verken kan følge med i aviser, på tv eller radio og ikke engang kan snakke med de innfødte uten tolk? Jeg lurer på om ministeren og mennene snakket om dette på det viktige møtet sitt.

Jeg lurer også på om Pølsa, ministeren vår, spurte imamene om det var et bevisst valg å ikke lære språket i landet de har bosatt seg i. Om det kanskje er på den måten imamene mener folk skal "fungere i samfunnet" og derfor selv går foran med et godt eksempel? Show, don't tell, er det kanskje det imamene holder på med? I så fall mener jeg de fortjener ros for sin innsikt i pedagogikk og metode.

En av mennene som deltok på forumet var Basim Ghozlan. La oss se litt nærmere på hva slags holdninger han har til medmenneskene og hvordan han taler om hvordan man skal fungere i samfunnet. På diskusjonsforumet til islam.no skriver han:

Jeg mener også at jenter som kler på seg "utfordrende" må/kan ha en del av skylden når en voldtekt skjer. Det er faktisk svart mange som mener dette, både muslimer og ikke muslimer.

Horene som befinner seg her i byen har også rett til å ikke bli voldtatt, ja, men voldtekten begått mot dem må ikke straffes like strengt som voldtekt begått mot en vanlig jente på vei til skolen. Den sistnevnte må straffes mye hardere mener jeg.


Joa, stødig type, Basim. Mann helt og fullt, og ikke det minste redd for å si det han mener om vold mot kvinner. Nå er det ikke godt å si om dette er hans private holdning som mann og kåt eller som imam - hvis det er imam han er. Men spiller det noen rolle? La oss forestille oss at en religiøs eller politisk leder hadde skrevet noe sånt som dette:

Jeg mener at muslimske kvinner som bruker hijab må/kan ta en del av skylden når voldelige angrep skjer. Det er faktisk svært mange av oss norske menn og kvinner som mener dette. Svært mange av oss blir provosert når vi ser kvinner i hijab.

Hijab-damene som befinner seg her i byen har også en rett til ikke å bli trakassert eller bli utsatt for vold, ja, men vold eller trakassering begått mot dem må ikke straffes like strengt som vold begått mot en vanlig norsk kvinne som ikke provoserer noen ved måten hun kler seg på.


Er det noen som tror at en som hadde skrevet noe sånt hadde blitt invitert til formalisert samarbeid eller dialogforum med norske myndigheter? Ikke det, nei? (Det er bra. Det betyr at vi har tillit til myndighetenes vurderingsevne.) Så hvorfor blir en mann som Basim Ghozlan invitert til å delta på departementets forum? For meg er det både fullstendig uforståelig og svært interessant. Etter å ha tenkt meg nøye om tror jeg årsaken er å finne i nedenstående alternativer:

a) fordi arbeids- og inkluderingsministeren er ikke-feminist finner han det naturlig å samarbeide med anti-feminister og/eller misogynister
b) som samfunn rangerer vi muslimer lavere enn andre mennesker og stiller derfor lavere krav til muslimer enn til andre mennesker
c) som samfunn rangerer vi kvinner, og særlig horer, lavere enn andre mennesker og aksepterer derfor holdninger til og handlinger mot kvinner vi ikke ville ha akseptert overfor andre grupper

Du kan skrive inn i kommentarfeltet hvilket bokstavalternativ du går for. Hvis du er Bjarne Håkon Hanssen eller jobber i vårt flotte og enestående Arbeids- og inkluderingsdepartement er det fint om du skriver en kortfattet redegjørelse.

11 kommentarer:

Arne B. sa...

Alternativ B.

Det er jo f.eks. en utbredt oppfatning at muslimer bør skjermes mot "krenkelser" som alle andre forutsettes å tåle.

VamPus sa...

Oi! Du gir vanskelige svaralternativer her.. Hm. Jeg tror jeg må velge alle tre - men i prioritert rekkefølge - b, c og a.

Anonym sa...

Jeg må svare alle tre alternativene, altså. Tror det handler om alt dette du nevner. Samt at Mr. Hanssen og kollegaene hans har null peiling på islam.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

"Religion er uviktig og meningsløst, menneskene bak religionen er viktige! Gi dem språk og kultur, subsidiert sådan, og de vil blomstre som feminister og litterater!"
- Sure K. 5:67

Anders H sa...

Muslimer er som regel mer sårbare enn Nordmenn fordi de er innvandrere. Hvis dette rangerer dem som laverestående mennesker får det stå for noen annens regning...

Anonym sa...

Åh Fjordfitte, du har lenge hatt en høy stjerne men nå er du HELTEN min! Drusilla og Fjordfitte: superskribenter!

Anonym sa...

Det er så utrolig svære kameler som skal svelges i "integreringens" navn. Er vi bare snille mot dem vil de sikkert føle seg vel og bli norske.
Vet ikke så mye om a) men absolutt B!)
Man hjelper ikke folk ved å ikke stille krav til dem.
Mitt krav er å skille stat og kirke. Staten har ingen ting med å støtte religiøs virksomhet.

Shoaib sa...

Av dine tre svaralternativer tror jeg jeg vil måtte velge nr 5.

Fjordfitte sa...

He he! Hva går det ut på?

Lindkvist sa...

Dette er jo faktisk helt vanvittig opprørende. Men jeg går for alle tre svarene i rekkefølgen c, b, a. (Men rekkefølgen b,c,a er også god.)