onsdag, november 08, 2006

Samfunnsforskning/Utsira

Jeg liker samfunnsforskning. Det er jeg ikke alene om. Så hvorfor ler vi av samfunnsforskningen? Hvorfor ler vi så vi rister? Jeg har sett norske rørleggere le så de gråter av samfunnsforskning. Selv ikke snille bestemødre klarer å holde seg alvorlige når norsk samfunnsforskning kommer drassende. Hvordan kan dette ha skjedd? Alle vet at samfunnsforskning er veldig viktig og seriøst. Da er det upassende å le. Det er åpenbart noe muffens her. Det er helt klart ugler i mosen. Vi burde ikke le av samfunnsforskning i kunnskapsnasjonen Norge. Vi burde heller ikke le av aviskronikker. Vi burde absolutt ikke le av samfunnsforskere som skriver aviskronikker. Nå er det på tide å minne om at det ikke er langt fra ironi til forakt. Og forakt har lav status i samfunnet vårt. Og vi vil ikke ha lav status, vi vil ha høy status. Det er jo derfor vi skriver aviskronikker. Den viktige samfunnsforskningen er under press i vårt land. Kanskje særlig i vårt land, der Jon Sudbø ikke er et unntak, men et symptom på forskningens tilstand og den nasjonale karakter. Du forstår hvor jeg vil. Jeg vil si at kronikk-konkurransen i Aftenpoften har så lavt nivå at den ødelegger frokosten min.

11 kommentarer:

—> erik ® sa...

Si meg, betaler vi deg for lite?
Er dette det beste du klarer?
Eller prøver du rett og slett å sabotere?
Vi tok angsten for Hagens DDR-schäferhunder og bokforbud som en liten glipp. Men så røpet du at, såvidt du kan se, har "folk bent over backwards i tjue år for ikke å si hva de mener om FrP". Vi finner det nå maktpåliggende å få rede på hvor du egentlig befinner deg. Og om du kanskje mister frokosten på gulvet før du smaker på den. Dette må vi diskutere på neste styremøte. Det er å foretrekke at du ikke er til stede.

Cassanders sa...

Jeg skal åpent inrømme at jeg også sliter med å finne ut hvor hun vil.

Kanskje hun er av den oppfatning at det ikke kan gjøres brukandes samfunnsforskning, eller utformes tanker verd nærmere overveielse utenfor Ring3?

Men jeg tror hun med fordel kan bli litt løsningsorintert. Å spise frokost før hun leser Aftenposten kan være en god begynnelse -både for glykemisk indeks, og den videre fordøyelsen.

Cassanders
I've got a male brain....
Occasionally there is nothing right in my left hemisphere ,and nothing left in my right

Anders H sa...

Hvor finner du kronikkene som er sendt inn til Aftenpostens konkurranse? Jeg finner bare de vanlige, skrevet av 40+ folk i dagens kulturbilag.

Marion sa...

Jeg er ikke smart nok til å drive med samfunnsforskning på høyt plan, i hvert fall ikke kvantitativt, og jeg har respekt nok for forskningen til å skjønne at det kreves særdeles kompetente mennesker der, og selvinnsikt nok til å innse at jeg ikke er en av dem. Jeg tror problemet ER manglende respekt for kompetanse/anerkjennelse av behovet for kompetanse, noe som blant annet fører til at folk uten nødvendig forståelse for svært komplekse ting får viktige jobber.

Jeg vet ikke hvor opptatt du er av spedbarnshelse, dette opptar jo meg mer enn de fleste om dagen, men jeg tillater meg å bruke mitt eget innlegg om mor- og barnundersøkelsen som eksempel. Den omtrentligheten har tatt fra meg mye tro på profesjonaliteten i norsk forskning. Og nylig så jeg at de søkte etter en person med videregående utdanning til blant annet å kvalitetssikre dataene. Er det rart det går gærent?

Men hvor ble det av Kristin Hoff? Jeg likte å tro at hun visste hva hun drev med.

lotten sa...

Hm, i natt drømte jeg at min bror den pokerspillende økonomen, hadde sendt inn en kronikk til konkurransen. (Hva? Du er for gammel!) Aner ikke om det var noe à la en samfunnsviters dypsindige analyse av humor og Borat.
På avsluttende muntlig ble jeg forøvrig lovet gull og grønne skoger fra intern sensor, og ekstern sensor fra NUPI (jeg er altså smart nok til å drive med samfunnsforskning på høyt plan, hoho) men jeg vet ikke helt hva som skjedde med de eldre professorherremenn etter at de hadde sagt sine store ord. Kanskje de ble spist av en skummel drage idet de igjen lukket seg inn i sine forskningskammer, fremoverlent over pulten, smattende på sin egen forskning.
Så inntil videre ler jeg bare en noe hul haha.
Mvh. Statsviter som sikkert burde skrevet vredefylte kronikker, fremfor å fantasere om bombing av Institutt for statsvitenskap.

Sexy Sadie sa...

Hvorfor skal vi ikke le av Borat?

Drusilla sa...

Var det noen som skjønte noe av den kronikken? Her synes jeg kanskje Kvalvik legger lista litt høyt. Eller det er mer som at han legger lista på tvers lissom. Rar verden.

Fjordfitte sa...

—>erik ®: ja, alltid best å diskutere folk når de ikke er til stede. Det er vel slik en del av utrenskningsprosessene i FrP har foregått? Også er det jo mange av dem som ikke kan komme på møtene fordi de bures inne for familietragedier, rene henrettelser eller bare generell vold på krogen i Trøndelagen.

Merker meg at du lå et hakk foran meg i denne saken. D er bittert!

Anders H: de står da på kronikksidene mer eller mindre daglig. På onsdag var det en viss samfunnsviter fra Utsira som deltok og noen dager før en religionshistoriker som er ”født og oppvokst i Sentral-Afrika”. Artige bidrag iaffal!

Marion: ja, enig i mye av dette. Problemet er vel en kombinasjon av at vår nasjonale kultur er kunnskapsforaktende og at utdanningssamfunnet har gått bananas. Trenger man 6 års universitetsutdanning for å bli saksbehandler i staten? Nei. Og jeg tror faktisk ikke man trenger særlig mer enn gymnaset for å kvalitetssikre forskningsdata. Det burde holde å være samvittighetsfull og nøyaktig og å kunne alfabetet.

Men er du ikke litt streng mot den undersøkelsen, bortsett fra det med far? Jeg hang meg nemlig litt opp i at du klager over det med antall paracet. Tror ikke de er ute etter å vite nøyaktig hvor mange paracet du tok i januar, men å få vite om du er en av dem som rutinemessig spiser et til to brett daglig, eller om du har et lavt/tilfeldig forbruk av slike og lignende midler. En jeg kjenner med et stort og jevnt forbruk av ulike tabletter fikk f.eks to ADHD-barn som antagelig, nei, helt sikkert kommer til å være fast innslag i krimstatistikken i årene som kommer. Om ikke annet er dette nyttig informasjon for advokatene som skal forsvare dem.

lotten : å stakkars deg! Du kontemplerer altså bombing og terroråtak mot navngitte mål, noe som må bety at du har opplevd mye vondt. Jeg vil ikke stigmatisere samfunnsvitere på grunn av det! Jeg foretrekker da også bomber og granater foran dypsindig analyse.

Drusilla: javisst, rar verden, toppet med en snillistisk redacteur. Tror det er snillismen som er hovedproblemet her.

Cassanders sa...

Drusilla:
Lista på tvers...."Hur BREDT har ni hoppad"...... om du husker :-)

Jeg tror Kvalvik berører mange viktige poenger. Ikke minst at *Makten* nesten alltid frykter humor. En kan alltids diskutere hva som er årsak og hva som er virkning. Det er sjeldent gøy leve i et totalitært samfunn. Men humor og latter utfordrer respekten og autoriteten. Og for dem som tror på "En vei, en bok, en sannhet..." er autoritet viktig.

Men våre egne personlige stengsler har også godt av å bli utfordret av og til. Når vi er størknet i faste mønstre kan nettopp det skeive og "på tvers" plutselig bli oppfattet som befriende -og morsomt.

Cassanders
May the farce be with you

Fjordfitte sa...

OMG! OM fucking G!!

Cassanders sa...

Fjordfitte said...
OMG! OM fucking G!!
-------------------------Endquote
Det er kanskje litt narsisistisk å tro at den kommentaren var til undertegnede.
Men uansett, blikket mitt kom til å gli over til høyre i bloggruten hvor det står om fjorfitte:

"Fjordfitte er åpen, ærlig, høflig og ekstremt tillitsfull. Hun er intelligent og har mye empati. Hun viser omsorg og er veldig opptatt av at du har det bekvemt......"

Nå skal jeg ikke klage over at det gjør vondt, men svikter du ikke deg selv litt her?

Men du sløste i alle fall ikke med bokstavene. Det skal du ha.

Cassanders
May the farce be with you