tirsdag, august 14, 2007

Den virkelige pakistanertesten

Vår kjære trønder Esquil er stadig ute og opplyser at folk, særlig Drusilla, har strøket på pakistanertesten hans. Såvidt jeg skjønner går denne testen ut på om noe en ikke-pakistaner sier på spøk vil være akseptabelt å si om pakistanere i fullt alvor. Én svakhet ved Esquils pakistanertest er at pakistanere ikke kan ta den. En annen er at jeg stryker på den hver gang jeg åpner kjeften.

Derfor har jeg lagd min egen stanertest. En stanertest for alle! Imotsetning til Esquils pakistanertest som er pottit og ekskluderende. Testen min går ut på å finne ut om du er staner*.

Det er nemlig store muligheter for at du er det, uten å vite det. Og omvendt. Testen er et redskap som gir deg mulighet for å bli kjent med ditt egentlige jeg. Sounds good? Grunnen til at jeg vil at du skal bli kjent med ditt egentlige jeg er at det vil gjøre deg bedre rustet til å bo i Norge.

Vårt stikkord er kulturkollisjoner. Slike kollisjoner kan føre til mistrivsel. Fordi en liksom ikke finner seg til rette, ikke forstår kodene og alle de uskrevne reglene. Straks er en sykmeldt og viklet inn i et nett av løgner og misbruk av velferdsordninger.

Her er testen:
1) Er du oppvokst i et føydalt fellesskap?
2) Har du stemmerett?
3) Har du religionsfrihet?
4) Har du ytringsfrihet?
5) Kan du fritt velge yrke utfra evner og interesser?
6) Er kjærlighetslivet ditt en privatsak?
7)* Var det noen som mente at broren din burde gifte seg med en jomfru og/eller slektning?
8) Kjenner du til at det regnes som upassende å snakke offentlig om ens teorier om årsakene til navngitte menneskers selvmord, særlig når familien har bedt om ro?
9) Og at til og med Jens Ulltveit-Moe har fått med seg dette nå?
10) Er kritikk og satire det samme som mobbing?
11) Blir du lett krenket eller støtt hvis noen kritiserer dine oppfatninger/ytringer?
12) Bør media fokusere mer på det positive?
13) Bør en være spesielt forsiktig med å kritisere religion og/eller okkulte autoriteter?
14) Har du ofte blitt oppfattet som en representant for din familie, snarere enn som et individ?
15) Vet du hva et åpent samfunn er?

7)* hvis du ikke har en bror: forestill deg hvordan situasjonen ville ha vært hvis du hadde en

**********************************************************************************
FASIT. IKKE JUKS. FASIT. IKKE JUKS. FASIT. IKKE JUKS. FASIT.
**********************************************************************************
Spm 1, 7, 10, 11, 12, 13, 14: Ja/vet ikke: 1 engel. Nei: 0 engler.
Spm 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 15: Ja: 0 engler. Nei/vet ikke: 1 engel.

**********************************************************************************
DIAGNOSE. DIAGNOSE. DIAGNOSE. DIAGNOSE. DIAGNOSE. DIAGNOSE
**********************************************************************************
0 engler: du er ikke staner.
1-2 engler: du er ikke staner, men du føler trang til å skrive ”voksne” kommentarer til denne testen. Du er mest sannsynlig trønder eller høyskoleutdannet.
3-6 engler: du er ikke staner, men du prøver. På nitti-tallet mente du at menneskerettighetene var en dekadent, vestlig ide som ødelegger østlige kulturer, men nå mener du at menneskerettighetene ble oppfunnet av muslimer i Irak.
7-15 engler: du er Märtha Louise! You are livin’ in da ghetto! Du må gå på integreringskurs og lære om norsk kultur og samfunn. Henvend deg til kommunen.

______________________________

*staner: en person som er preget av føydale, autoritære eller totalitære samfunns verdier, som dermed har problemer med fri meningsutveksling, logisk tenkning, kritikk og satire og som grunnet dette har problemer med integrasjon og kommunikasjon i et demokratisk samfunn.

19 kommentarer:

Martin K sa...

Det er mulig jeg faller i fella nå, men hva er poenget med denne testen, sånn reint utenom å markere at en staner er og blir en staner og aldri en nordmann med pakistansk bakgrunn?

Anonym sa...

Store deler av testen avslører om du kommer fra et sosialistisk/kommunistisk regime eller et liberalistisk. Jeg likte den.

Fjordfitte sa...

Martin K: dette har ikke noe med pakistanere å gjøre. Poenget er å hjelpe kongefamilien til å forstå hvorfor de ikke klarer å følge spillereglene i vårt samfunn og hvorfor Märtha føler seg mobbet når hun ikke er det. Og å oppfordre kongefamilien til å forsøke å bli integrert og gjøre seg kjent med vår kultur hvis de ikke heller vil abdisere.

Anonym: jasså? Dette er kanskje en test med ukjente dybder.

Martin K sa...

ff: Wow, den fløy rett over hodet mitt. woooosh. Men jeg ser den når du sier det ;-) Den med selvmord og Ulltveit-Moe forstår jeg ennå ikke.

Lindkvist sa...

Vi må huske på at Fjordfittes blogg krever en viss utdannelse for å forstå. Jeg vurderer å ta en master. Men er ikke sikker på om det vil hjelpe.

Sexy Sadie sa...

Jeg er trønder og høyskoleutdannet, men strøk til testen for det.
Jeg skal nå gå å henge meg, kan ikke begynne å stryke slik allerede så tidlig i semesteret.

Det går ikke an.

Martine Votvik sa...

Og jeg som hadde lyst til å bli Märtha Louise... buhu ingen engler på meg.

Undre sa...

Flott, Fjordfitte! :-D

Fjordfitte sa...

Lindkvist: ja, her må vi ha hele 11,3 års skolegang såvidt jeg husker.

Sexy Sadie: gratulerer! Dette kan tyde på at det er håp for sosiologien.

Votvik: du peker på en svakhet ved testen min. Man burde selvfølgelig få "engler", ikke poeng.

Undre: takk, takk!

bigdaddy sa...

Fantastisk test.

Det må jeg si. Fantastisk.

Esquil sa...

ut fra den overraskende poenggivningen på spm 7, og at man blir trønder hvis man får mer enn null poeng; er det slik at du antar norge utenfor trøndelag bedriver innavl?

Fjordfitte sa...

Ha ha! Jeg som strevde så fælt med å få regnestykket til å gå opp.

Men man blir ikke trønder (eller høgskoleutdannnet) av å få poeng, det var bare en antagelse fra min side.

Jeg ville aldri, aldri beskylde ikke-trøndere generelt for å bedrive innavl. For da vet jeg at jeg ville ha strøket på pakistanertesten din, noe som ville ha vært utrolig leit. Tror at innavl mest skjer den kongelige familie og i Manndalen.

Esquil sa...

Jah, sjå kor du bryr deg.

Du har fremstilt pakistanertesten noe skjevt. Den tester om dere omtaler menn på en måte som ville vært akseptabel å omtale pakistanere på, spøk eller ikke. Pakistanertesten er en snill test. Jøde- og negertesten er hakket verre.

Ikke fordi jeg har noe problem med at dere tyner menn, men fordi rettferdighet er en god sak og du og drusilla ville hatt lettere for å påvirke samfunnet hvis dere bestod pakistanertesten istedet for å sitte i et hjørne av meningsrommet og være kuksure.

Esquil sa...

... men jeg må innrømme at jeg er imponert over at du lagde en test som skiller pakistanere og kongehuset fra nordmenn.

Fjordfitte sa...

Vel, jeg er imponert både over dine manglende leseferdigheter og din bisarre omsorg for hvordan bloggen min kan "påvirke samfunnet". Sterkt, selv etter trøndernivå.

Men fint at du presiserer at pakistanertesten din ikke skiller mellom spøk og alvor. Det er sånt som gjør at jeg setter så stor pris på Homo Trøndercus Intellectualis.

Esquil sa...

jøssda. arrogansen din finner stadig måter å nå nye høyder på. som om du lever i din egen lille boks hvor du er geni og alle andre er idioter. skal vi ta en IQ-test, meg mot deg?

Fjordfitte sa...

Oh ja, la oss det. Du kommer garantert til å vinne, for jeg er så kørka at jeg ikke skjønner at det er arrogant å skille mellom spøk og alvor.

Faktisk har jeg så lav IQ at jeg ikke engang skjønner at det er arrogant å bli overrasket over at noen tror meningen med bloggen min - min koselige, gøyale og ytterst marginale blogg som leses av et titalls personer - er å ”påvirke samfunnet".

Esquil sa...

sorry. var ikke nødvendig av meg å bruke personkarakteristikk. jeg kjenner deg ikke.

Fjordfitte sa...

Nå skjønner jeg ikke hvilken planet du er på. Er det humor? Er det ironi? Er det rå sarkasme på en blogg? Trodde ikke du gikk for slik vemmelig arroganse, liksom.

Gitt at du har lest noe av det jeg har skrevet, er det noen ting som tyder på at jeg oppfatter ovenstående som en personkarakteristikk du bør be om unnskyldning for?