torsdag, august 09, 2007

Har han ID på seg, eller?

I min familie har det vært mange hjerneblødninger. Noen har dødd, noen har overlevd. Noen går det bra med, andre går det dårligere med. Én karakteriseres som et medisinsk mirakel, selv om han har blitt en del av det Høyre så vakkert kaller utenforskapet. En dag er det kanskje jeg som ligger der, uten at noen helt skjønner hva som har skjedd. Det kan sikkert være en forvirrende situasjon. Jeg håper det er noen der som vil hjelpe meg. Jeg håper at de skjønner at det haster. At de ikke sløser bort tiden min ved å skjelle meg ut eller spørre om jeg har ID på meg. Det gjør de sikkert ikke, for jeg er hvit, ikke svart. Det er flaks for meg, det kan redde livet mitt. Det er så utrolig trist.

17 kommentarer:

Habben sa...

Jeg vil gjerne benytte anledningen til å advare mot lange sydenferier. Hvis man absolutt må forlate dette vidunderlige landet, og reise sydover, så for guds skyld bruk solfaktor 150.

Martine Votvik sa...

Meh, ang bildet. analfabeter kunne jo trodd at det bare var for svarte personer. duh...

Jeg ble skikkelig forbanna når jeg leste om den saken. Men samtidig er den så gjennomsiktig og svart/hvit at man nesten blir glad over hvor lett det er å peke fingern.

Drusilla sa...

Denne saken får det til å gå kaldt nedover ryggen på meg.

Og så har du alle folka som mener man ikke må "skrike opp om rasisme". Mange lever tydeligvis i oppfatningen av at rasisme bare skjer når noen roper "jævla svarting".

Fjordfitte sa...

Ja, det er nesten ikke til å tro. Lurer på om det er den samme tankegangen som er årsaken til riksadvokaten etter 1 år med undersøkelser ikke har funnet tegn til rasisme hos politiet.

Og dette er høyt utdannede mennesker, en slags samfunnselite, ikke white trash som Habben. Det er rett og slett skremmende.

Martine Votvik sa...

Det er kanskje vanskelig for dem å finne rasismen, når de bare finner sine egen "normale" holdinger...

VJ sa...

Jeg ville ikke følt meg så trygg, selv om man er hvit:

http://tinyurl.com/2kr6hu

Noen lever tydeligvis i oppfatningen at alt galt som skjer innnvandrere er rasisme..

Det er klart at det må kreves reform av ambulansetjenesten. Tabloide opprop om rasisme er i så måte en avsporing.

Martin K sa...

Jeg er ikke sikker på om det er noe enklere å være en (hvit) junkie i Oslo. I min punketid opplevde jeg å bli sendt hjem fra legevakta med 4 knuste fortenner og 2 paralgin, uten noen undersøkelser om nakkeskader etc. Jeg tror heller det er en type mennesker som skiller mellom "dritt" og "folk", hvor somaliere automatisk er "dritt".

Det som er virkelig sjokkerende er måten sykehuset og polti har taklet det på. "Forsvarlig undersøkelse på 15 sekunder", my ass. Og å dunke en fyr med hjerneskade i panna med en penn for å få ID er så surrealistisk at jeg ikke finner ord. Ønsker dem raseopptøyer i Oslo?

Fjordfitte sa...

VJ: Jeg er helt enig i at ikke alt galt som skjer innvandrere er rasisme, men at også hvite blir utsatt for skandaløs behandling - noe de selvfølgelig blir – betyr ikke at det som skjedde Ali Farah ikke var rasisme.

Godt mulig Ullevåls ambulansepersonell behandler alle skadde som dritt uansett hudfarge, men dessverre for Ullevål ble dette altså oppfattet som rasisme både av de som var til stede og av mange andre.

Kanskje pga den sjikanøse ordbruken, kanskje fordi det er vanskelig å se hva annet som skulle ligge bak. Dette var ikke en bråkete, full trønder eller annet som kan irritere ambulansefolkenes sarte sinn, men en nybakt far som var ute med sin syv uker gamle baby. Det ser ikke ut til å finnes rasjonelle grunner til ikke å hjelpe ham. Da er det naturlig å anta at det er noe irrasjonelt - som rasisme.

Så får det være opp til Ullevål å bevise at de jevnt over behandler hvite like dårlig. Hvis vi får se den statistikken, skal jeg tro på dem.

Jeg kan heller ikke fatte hva annet det er enn rasisme som gjør at politiet finner det naturlig å spørre om et hardt skadd, blødende og bevisstløst menneske har ID på seg. Hva faen er det? Hvor kommer den tankegangen fra? Tviler sterkt på om de ville spurt hvite meg om ID hvis det var jeg som lå der og blødde fra nese og munn.

Votvik: tror dessverre du er inne på noe.

VJ sa...

Jeg har ikke noe lyst til å forsvare ambulansepersonalet i denne saken. Det er vanskelig å forklare hvorfor de ikke tok ham med og det er selvfølgelig mulig at det var rasisme. Men jeg finner det også vanskelig å forklare hvorfor de ikke tok med den kvinnen i saken jeg linket til ovenfor.

Det jeg synes er problematisk er å si at ambulansepersonalet er rasistisk basert på det som skjedde i et tilfelle da det da ikke er mulig å spore noe mønster. Det virker helt klart at de feilvurderte situasjonen. Alternativet er at de er så rasistiske at de ikke bryr seg om han dør eller ikke, og det har jeg vanskelig for å tro.

Ville han ha blitt tatt med hvis han var hvit? Det er mulig, men all den stund det har kommet frem flere slike situasjoner i media der lignende ting har skjedd (med etniske nordmenn) synes jeg folk har kommet med overrraskende bastante konklusjoner.

Fjordfitte sa...

VJ: det er fint å ikke ville være for bastant, men hvorfor tror du at det ikke er mulig å spore noe mønster her? Det vet du lite om. Kanskje voldsofferet og samboeren har opplevd lignende tidligere. Kanskje Nordberg har helt rett når hun sier at de aldri ville ha blitt trodd dersom hendelsen ikke var blitt dokumentert og (hvite) øyenvitner støttet hennes versjon. Det tror jeg dessverre at hun har.

Og hvorfor tror du politiet spør en hardt skadd, bevisstløs mann om ID? Tror du de spør hvite med hodeskader om ID?

Når man i en krisesituasjon blir møtt på denne måten av to ulike offentlige instanser kan jeg ikke skjønne at det er overdrevent bastant å tro at det menneskesynet hos disse instansene er problematisk. Hvis man har opplevd rasisme og forskjellsbehandling tidligere er det ikke unaturlig å trekke slike konklusjoner.

Ellers skjønner jeg ikke helt logikken din. Det blir litt som å si at rasisme ikke finnes fordi grusomme ting også skjer hvite mennesker. Eller at alle i helsevesenet som sjikanerer pasienter gjør det av én og samme årsak (og det kan da ikke være rasisme siden noen pasienter er hvite). Slik er det åpenbart ikke.

Martin K sa...

VJ: Hvis vi først slår fast at det finnes klasseforskjeller i Norge, og at behandlingen fra det offentlige avhenger av hvilken klasse du befinner deg i, så har vi en begynnelse. Det rasistiske kommer inn når man automatisk går ut ifra folks klasse etter hudfarge: Han er somalisk, altså tilhører han en klasse som er på linje med junkier/pushere, altså er han et svin. Da blir det en rasistisk klasseinndeling, altså en dobbel diskriminering. Sånn sett kan man kalle det rasisme, at man behandler somaliske oppegående småbarnsfedre som junkies utelukkende på grunn av etnisitet. At man behandler junkies OG somaliere annerledes en direktørfruer og lignende er det overbyggende problemet. See my point?

Anonym sa...

Jeg er av den oppfatning at det ligger langt mer bak "ambulansesaken" enn hva norske venstreorienterte (altså; alle) aviser beretter. Jeg tviler sterkt på at ambulansepersonellet avviste den skadede på bakgrunn av hudfargen hans! En implisitt antakelse om at personen ikke ville oppføre seg i henhold til de normer og verdier vi (burde) verdsette(r). Rasist, nei. Kulturist, ja. Klart noen kulturer er overlegne andre.

Martin K sa...

Ah, du har fått anonym anti-psykopat-infeksjon, Fjordfitte. Merkelig nettsykdom. "Klart noen kulturer er overlegne andre. "

Anonym sa...

Vest-europeisk kultur og dens avstamninger er da overlegen? Eller hva?

olepetter_9 sa...

Hei! :-)

Jeg er en blogger fra vgb (VG-blogg), som ble lei av de tekniske problemene som har vært der i det siste.

Derfor utvikler jeg nå en samleside for norske blogspot-blogger med blant annet "nyeste innlegg" og "nyeste kommentarer".

Jeg registrerte bloggen din mens jeg testet, og nå er en enkel versjon lagt ut på nettet. Håper det er greit for deg? Målet er å gjøre bloggene mer synlige, nemlig...

Du finner nettstedet her:
Bloggby.com

Fjordfitte sa...

yeah, it's the internet.

Martin K sa...

Og han er skikkelig creepy.