tirsdag, august 21, 2007

Hverdagsmisogyni

Hvis du savner hverdagsmisogynismen og syns at likestillingen har gått for langt er det bare å skru på radioen. Hver hele time sender NRK Dagsnytt et innslag om at Cecilie Ditlev-Simonsen i Hydro får sin vanlige lønn når hun har velferdspermisjon grunnet skattesnusk.

Hvorfor er dette ikke en nyhetssak?
Fordi lønn under velferdspermisjon er standard.
Fordi det er standard at Hydroledelsen forsyner seg av fellesskapets midler.
Fordi Cecilie Ditlev-Simonsen ikke representerer det politiske systemet.
Fordi Cecilie Ditlev-Simonsens skattesnusk har liten offentlig interesse, i motsetning til politikeres skattesnusk.

Hvorfor er dette så viktig for NRK at innslaget har rullet og gått hele morgenen?
Fordi Cecilie Ditlev-Simonsen er kvinne.

Så takk til NRK for at dere lar hverdagsmisongynien leve.

22 kommentarer:

Martin K sa...

Nei nå får du ta deg en pinne, FF, du begynner å bli paranoid. At informasjons-sjefen til Hydro får full lønn mens hun etterforskes for omfattende skatteundragelse er en ekte nyhet, og har svært lite med kjønn å gjøre. Vil du hevde at Reiten-saken ble kjørt fordi han var mann? Og at det ikke er en nyhet når hun som har planlagt mediestrategien til Reiten etterpå blir avslørt i omfattende årelangt skattesvik? Jeg er fan ikke misogynist fordi om jeg fryder meg når de rike går på snørra, er jeg?

Den nyheten retter seg mot Hydro, som tydeligvis har utviklet en sånn blåblå snobbekultur der det å anmelde lovbrudd blir, som Friele så fint sa det i dag, sett på som tysting og det å bli tatt i litt skatteundragelse nærmest er en bagatell. Dette er statsansatte folk, ikke en gjeng med ENRON yuppies. At hun skal unngå kritikk pga. av kjønn er bortimot noe av det rareste feministiske utsagnet jeg har hørt.

Fjordfitte sa...

Jeg sier ikke at hun skal unngå kritikk pga kjønn. Jeg sier at denne saken overhodet ikke fortjener den oppmerksomheten NRK gir den.

Reitens opsjonsmillioner var en ekte nyhet.

Ordførerens skatteunndragelse var en ekte nyhet, pga hans posisjon som politiker i nåtid og fortid.

At en direktør i Hydro a) får lønn under permisjon slik reglene tilsier og b) har unndratt 750 000 skatt for 15 år siden er ikke det.

Writer'n sa...

Klart det er en sak når den knyttes direkte til Dithlef Simonsen. Det er jo de samme pengene det er snakk om. Når den videre kan linkes til Reiten og bedriftskulturen i Hydro, er det også en sak. Men at den kjøres fordi hun er kvinne er vel å strekke det feministiske føleriet litt for langt.

Friedrich August von Stamford sa...

Snodig - når Diffen Sr. unndrar skatt for pengene er vi nær ragnarokk, men når en kvinne gjør det er det ingen nyhetssak! De samme pengene! Dette underbygger påstanden om at feminister er irrasjonelle mannshatere. Godt å få bekreftet det som en gang fremsto som en gammeldags fordom. Takk Takk!

Fjordfitte sa...

Tuller dere eller?

Ordførerens skattesnusk er av offentlig interesse utelukkende pga hans nåværende og tidligere politiske posisjoner.

Cecilie Ditlev-Simonsens stilling som kommunikasjonsdirektør er i en helt annen divisjon. Hun representerer ikke systemet som forvalter våre skattepenger. Det er ikke remotely interessant at hun snusket for 15 år siden. At det er de ”samme pengene” som Writer’n sier har ingenting med saken å gjøre. (Det finnes også en sønn som snusket med ”de samme pengene” og regn med at også han har en finfin jobb i næringslivet. Han er selvfølgelig ikke på nyhetene time etter time.)

Og nei, dette kan selvfølgelig ikke knyttes til bedriftsfkulturen i Hydro. Blant annet fordi CD-S begynte i Hydro i 2002 og skattesnusket foregikk på tidlig 90-tall.

Enda en teskje til slutt: det er ikke skattesnusket i seg selv som er saken her. Det er Ditlev-Simonsen Sr’s posisjon(er) i politikken som er saken.

Martin K sa...

Øhm, uten å skulle slutte meg til mine "medbrødre" over i sutringen generelt, så mener jeg du tar feil, FF. Det er såvidt jeg vet ikke bare i tidlig 90-tall frøken Diff har snyltet på skatten? Selve striden står jo mellom et skillsmisseopgjør av atskillig nyere dato. Det striden gjelder er jo at denne kontoen skulle trekkes inn i boet som hennes bidrag til boet da de giftet seg i ... 2001, tror jeg, noe som tilsier at hun har hatt denne kontoen i over 11 år. Og da blir det jo litt mer graverende.

Og dette er faktisk kvinnen som er ansvarlig for troverdigheten til Norges nest største oljeselskap utad: Hun er kommunikasjonsdirektør, og dermed den som skal stå for troverdigheten av kommunikasjonen. At hun nå er avslørt som en ussel kriminell og en snylter på den staten som er hennes arbeidsgiver klarer jeg ikke i min beste vilje å se noe misogynistisk i at hun blir sønderslått for. Som sagt andre steder, skal man slå ned på taxisjåfører får man ta fiffen også. Og skal vi ha likestilling, får kvinner i ledende posisjoner ta støyten like hardt som mennene. Eller?

Martin K sa...

Og selvfølgelig kan dette knyttes til bedriftskulturen i Hydro. En styreleder og en leder som aktivt motarbeider største eier og en kommunikasjondirektør som aktivt svindler største eier sender jo et klart og tydelig signal til markedet om at her er det en gjeng med uansvarlige og uprofesjonelle blåruss som driver sjappa. Ikke minst bekrefter det imaget av Høyretoppene og næringslivstoppene som sammenfallende i sin forakt for det systemet som har gjort dem rike. Og det har fan ikke noe med kjønn å gjøre, å hevde det er etter min mening å gi ammunisjon til friedrich august von arsle og andre ekte misogynister. Nemlig. Argh.

Milton Marx sa...

Jeg er enig og uenig med deg, FF.

Jeg tror damen får pes fordi hun er datter til en politiker og fordi det handler om Hydro. Jeg tviler på at det ville blitt det samme oppstyret dersom hun hadde sittet i Orkla. Derfor synes jeg ikke man kan snakke om at hun tas fordi hun er kvinne.

Jeg synes imidlertid ikke at skattesnusk i denne størrelsesorden er så alvorlig at det fortjener slike oppslag. Tenk bare på hvor mange som f.eks. selger et hus. Det er mange som i løpet av livet kommer over en slant penger som på papiret lyder stor, og det er vel ikke alle som oppgir denslags hvis de ikke er nødt.

Friedrich August von Stamford sa...

martin k: Mine fordommer er tydeligvis ikke større, eller stort annerledes enn dine. Kommentarene dine avslører en person som av en eller annen grunn mener alle på høyresiden er kjeltringer. Klart det er noen råtne epler der som i alle deler av samfunnet, men dette betyr ikke at "alle" snylter på skatten.

Ser du drar inn opsjonssaken nok en gang: Styret og ledelse i Hydro har skapt merverdier i størrelsesorden 120 milliarder (sammenlignet med tilsvarende selskaper) i tiden Eivind Reiten har vært leder. Det må jo da være bra at en arbeider får ta del i kapitalavkastning. Det er jo det dere ønsker.

Aha, dette er "feil" arbeider. Da er vi plutselig enda et steg nærmere brunt. Som sagt, mørkerødt og brunt ender opp med samme resultat.

Anonym sa...

Problemet er at Reitens opsjonsmillioner var lovlige, men informasjonsdirektørens skattesnusk er kriminelt. At du gjør dette til en kjønnssak er uventet svakt fra deg.

Fjordfitte sa...

Martin K: må si meg overrasket over den moralske patos du hoster opp i forhold til CD-S’ rolle i vårt samfunn. Hun har en høy stilling, men i mine øyne er hun en temmelig irrelevant person, akkurat som sin bror. Og hun er knapt den eneste i slik posisjon som ikke har plettfri personlig vandel.

Anonym: ja, opsjonsmillionene var lovlige, men en politisk skandale (eller hva man vil kalle det). CD-S’ skattesnusk er ulovlig, men ellers en fillesak – i hvert fall ikke noe som fortjener den vegg til vegg-dekningen NRK ga det.

Milton Marx: jeg er enig i at saken spices opp av familieforholdene og arbeidsstedets art. Men jeg tror rett og slett ikke at NRK hadde gitt denne saken slike dimensjoner hvis det gjaldt en mann. Vi ser stadig at kvinner har mindre spillerom enn menn og at de holdes til en høyere moralsk standard. Klagene på Vallas slemme lederstil er et godt eksempel (mener ikke mobbesaken, men generelt). Det finnes utallige mannlige ledere med ditto lederstil, som ikke kritiseres på samme måte. Det finnes formodentlig også utallige menn i lignende posisjoner som CD-S som har begått lignende og langt verre lovbrudd. Det hører vi lite til, gitt.

Milton Marx sa...

Nå leser jeg videre dette "trusselbrevet", og kan ikke si annet enn at jeg humrer litt. Er det virkelig slik at CD-S på den ene siden har villet kjøre tøft skillsmisseoppgjør, og på den andre siden selv samtidig har syltet ned penger? Ikke minst blir saken pikant fordi hun som pressetalsmann rykket ut for å forsvare en annen Hydro-direktørs konto i Sveits, samtidig med at hun selv hadde en slik konto.

Se ikke bort fra at vi kan få en underholdende høst.

Friedrich August von Stamford sa...

Opsjonssaken ble ikke en politisk skandale før man presset Herr. Reinås til å trekke seg!

Martin K sa...

FF: Personlig er jeg vel heller mer overasket over hvor lett Høirefolk og andre "liberalister" tar på skatteundragelse og ansvar. CD-S er *ikke* en irrelevant spiller i samfunns-spillet, som sjef for kommunikasjon i Hydro var hun bl.a. direkte ansvarlig for det løpet som ble kjørt ang. opsjonene. Det var hennes feilvurdering som førte til opsjons-saken, hadde hun satt foten ned på vegne av Hydros omdømme hadde styret hatt et enormt forklarings-problem. Om et av landets største statseide konsern skal kunne fortsette å bli frontet av en åpenbar løgner og skattesnylter etter at hun er avslørt, er det noe virkelig alvorlig galt i de øvre sfærer av samfunnet. Og det har ikke noe med pupper/ikke-pupper å gjøre, det har med samfunnsmoral og folk som tror seg heva over "hopen" å gjøre, sånn jeg ser det.

Det skal dog sies at jeg ser dette fra perspektivet til gatefolk og husokkupanter, ikke fra den andre enden av Høires blomsterdekte og høflige bord.

Martin K sa...

friedrich august von blomkarse: Jeg ser du er for enorme bonuser til ledere når ting går bra. Er du da også for at disse skal miste all lønn om det går dårlig, altså innføre en tariff-løsning? Da hadde jeg hatt enklere for å svelge det. Hele den "leder-insentiv" ideen er en myte skapt for å skape en lønnsadel mellom eierne og arbeiderne. Topplederne er ansatt for å komme på jobb som alle andre. Du har rett i at Reiten er en arbeider, hverken mer eller mindre.

Den der "brun/rød" sammenligninga di får deg desverre til å høres barnslig ut, som en av de Høiregutta som skriker at Chavez er en diktator og må boikottes men som bryr seg fan om Azerbadsjan og Angola, der Statoil har pengene sine.

Fjordfitte sa...

Martin K: du overdriver betydningen av kommunikasjonsdirektører og hvilken makt de har. Slike er ansvarlige for kommunikasjon, ikke for ledelsens forretningsmoral. Det blir travelt i nyhetssendingene utover hvis alle kommunikasjonsdirektører skal dømmes etter din über-moralske standard.

CD-S fremstår som særdeles dårlig på kommunikasjon, men verken det eller skattesaken hennes fortjener den vegg til vegg-dekningen NRK kjørte igår morges. (Også får hun lønn! Også tjener hun 150 000 i mnd! Å det er mye mer enn hjelpepleiere tjener! Å herregud så fælt! Å herregud vi må få Trond Blindheim til å snakke masse piss! Å herregud viktig nyhetssak!)

Milton Marx: her må jeg si meg fullstendig enig. Den løyerlige familie har allerede gitt meg mang en god latter, og det ser ikke ut som om det skal ta slutt med det første.

Friedrich August von Stamford sa...

Martin K: Klart jeg er for høye lønninger til næringslivsledere når denne er intensivbasert. En relativt høy fastlønn og en variabel bonusbasert ordning synes fornuftig. Det er ikke farlig om det er litt forskjell på mennesker!

Barnslig brun/rød sammenligning? Det er slike ideer som er så farlige. Det gir jo aksept til ledere som Chavez, som på lang sikt ødelegger livet til millioner. Siste endring i grunnloven; Presidentskapet på livstid!

Martin K sa...

FF: Jeg registrerer at de ansatte i Hydro og Statoil deler mitt syn. Velferdspermisjon med full lønn for å klare opp i et lovbrudd? Til 150000 i måneden? Tviler på at selv ingeniører får det. Leste du "Einar Førdes tale fra himmelen" i forrige Morgenblad? Mange gode poenger.

Friedrich: Angående Chavez, du illustrerer poenget mitt om kjekk blåruss. "Ødelegger livet til milioner" er et tulle-utsagn, fordi det ikke er kvantifisert. Ødelegge i forhold til hva? Og han er ikke "president på livstid", men har åpnet for muligheten for uendelige gjenvalg. Dette ble vedtatt gjennom folkeavstemning. I motsetning til Cuba har ikke Chavez innført noe ettparti system eller politistat.

Og nei, det er ikke fare om det er *litt* forskjell på mennesker. Men det privilegiesamfunnet den absolutt øverste overklassen lever i avslører et syn på fellesskapet som er direkte forkastelig. Snylting på skatten er stjeling fra de fattige. Friele viste hvor Høire står på den saken.

Martin K sa...

FF: Jeg registrerer at de ansatte i Hydro og Statoil deler mitt syn. Velferdspermisjon med full lønn for å klare opp i et lovbrudd? Til 150000 i måneden? Tviler på at selv ingeniører får det. Leste du "Einar Førdes tale fra himmelen" i forrige Morgenblad? Mange gode poenger.

Friedrich: Angående Chavez, du illustrerer poenget mitt om kjekk blåruss. "Ødelegger livet til milioner" er et tulle-utsagn, fordi det ikke er kvantifisert. Ødelegge i forhold til hva? Og han er ikke "president på livstid", men har åpnet for muligheten for uendelige gjenvalg. Dette ble vedtatt gjennom folkeavstemning. I motsetning til Cuba har ikke Chavez innført noe ettparti system eller politistat.

Og nei, det er ikke fare om det er *litt* forskjell på mennesker. Men det privilegiesamfunnet den absolutt øverste overklassen lever i avslører et syn på fellesskapet som er direkte forkastelig. Snylting på skatten er stjeling fra de fattige. Friele viste hvor Høire står på den saken.

Fjordfitte sa...

Martin K: kan gjerne si meg enig med deg og de HydStat-ansatte i at kriminalitet og lønnet velferdspermisjon er kleint, men det rettferdiggjør ikke NRKs fullstendig overdrevne dekning av saken, som altså var det jeg skrev om. Og som jeg oppfatter som et eksempel på at kvinner fortsatt holdes til en høyere moralsk standard enn menn, og raskere utropes til ”heks”.

Jeg tror selvfølgelig ikke at dette er noe som foregår bevisst. Tvert imot tror jeg hverdagsmisogyni er helt ubevisste tankeprosesser. Samme type tenkning som får folk til å furte over at en kvinnelig LO-leder er sjef, ikke omsorgsarbeider og sykesøster osv.

Martin K sa...

FF: Vi er egentlig for det meste enige, men ikke i denne saken. Her mener jeg det var Hydro som var saken, og ikke kjønnet. Det var jo direkte søtt å se de to fraskilte menne ta en klassisk "feminin" kiss-and-tell posisjon i medie-dramaturgien...;-)

christian sa...

Her tror jeg du har sett deg blind på problemstillingen, FF.

CD-S fortjente all den pes hun får, fordi hun representerer det siste utskuddet i den grådighetskulturen som Hydro-styret og D-S-familien hver for seg representerer.

At hun også var direktør for informasjon og omdømme var jo så ironisk at å la være å blåse nyheten opp var en umulighet.

Det vi kanskje derimot er enige i er at PD-S og Eivind Reiten og co fikk for /lite/ pes?