søndag, februar 05, 2006

Fjordfitte får besøk av Utovertiss

En herre som går under det smakfulle og befriende lite vulgære navnet Utovertiss har avlagt meg et besøk og skrevet om det på bloggen sin. Sånt smigrer, så jeg føler jeg må gjengjelde visitten.

Først litt om Utovertiss, slik han beskriver seg selv:

Han er en type som aldri har ”syntes særlig om selvutnevnte feminister”. (Jeg er litt usikker på hvordan dette skal forstås. Liker han feminister utnevnt av andre? Eller liker han ingen feminister i det hele tatt?)

Han mener likestilling er så selvfølgelig at vi bør diskutere detaljer ”i stedet for å slåss om begreper og vulgære ord”. (Her kan det innvendes at vulgarismer er nettopp detaljer, men slik føler tydeligvis ikke Utovertissen det.)

Han ”tror på feminisme som debatt og diskusjon”. (Tissen har altså tro på feminismen, selv om han ikke liker selvutnevnte feminister. Her faller jeg litt av lasset, det får jeg bare innrømme.)

Utovertiss har sett på fire blogger skrevet av kvinner: Dagens Onde Kvinner, VamPus Verden, Fjordfitte og En Kvinne i Kamp. Utovertissen mener disse bloggene er feministiske, selv om, som han påpeker ”Det kjempes ikke for likhet med nakne kvinner i protestmarsj".

Det er en interessant observasjon. For er det noe som ellers preger kampen for likhet så er det vel nakne kvinner i protestmarsj. Rart at det er så få slike marsjer, egentlig.

Utovertissen føler at vi skriver "engasjert om vår kvinnelighet". I kid you not, han skriver faktisk det. Det tissen ikke ser ut til å forstå er at vi ikke nødvendigvis skriver om "vår kvinnelighet", selv om vi er kvinner som skriver. Det er mulig at dette er et litt svårt konsept som er vanskelig tilgjengelig for en del. Jeg vet ikke, for meg er det innlysende.

Slik jeg ser det skiller de fire nevnte bloggene seg fra hverandre slik:

Kvinne i Kamp: selvbiografisk, dypt personlig, apolitisk
VamPus: dels selvbiografisk, dels politisk
Drusilla: upersonlig, politisk, nøktern
Fjordfitte: upersonlig, politisk, ikke nøktern

Det som overrasker meg mest er at Utovertiss ser på Kvinne i Kamp som feminist, ettersom hun skriver en helt apolitisk dagbok. Kanskje tenker tissen på slagordet om at det personlige er politisk, og tolker det som at alt som er personlig er politisk. Eller kanskje er det så enkelt som at han verken liker (selvutnevnte) feminister eller det Kvinne i Kamp skriver og derfor tror hun må være feminist?

Jeg kan forsåvidt si meg enig i at Kvinne i Kamp og VamPus skriver ”om sin kvinnelighet”, ettersom de er selvbiografiske. Allikevel stusser jeg litt over denne måten å forstå en blogg på. Jeg har nemlig aldri sett noen beskrive en blogg skrevet av en mann på denne måten. Nå skal ikke alt måles mot en mannlig standard, så å si, men i dette tilfellet synes det nyttig.

Jeg lurer på om grunnen til at Utovertissen reagerer så voldsomt på Kvinne i Kamp og meg, Fjordfitta, er at det er vanskeligere å skille mellom kvinne(lighet) og tekst enn mellom mann(lighet) og tekst. Utovertiss er en mann som reagerer svært negativt på vulgært språk og taktløshet. Dette er ting han føler ikke stemmer overens med ”typisk kvinnelighet” (se avsnittet om Kvinne i Kamp, som jeg for min del ser på som både konvensjonell og typisk kvinnelig), og dermed reagerer han følelsesmessig. Det er muligens også dette som gjør at min blogg gir ham ”en følelse av å ha fått kjeft”.

Akkurat det syns jeg er veldig interessant, psykologisk sett. Hvorfor i all verden føler han det slik? Det hender at jeg leser noe jeg irriterer meg over eller syns er vulgært, la oss ta Kjetil Rollness og Fjordmann som tilfeldig valgte eksempler. Men jeg har aldri følt jeg har "fått kjeft" av en tekst.

Det er nærliggende å tenke som Saccarina, at tissen har andre forventninger til kvinner enn til menn, slik at det ikke skal så mye til for at en kvinne oppfattes som taktløs eller kjeftete. Men dette benekter Utovertiss selv. Så da vet jeg ikke. Annet enn at jeg har stort utbytte av slike kuriøse besøk fra utovertisser.

20 kommentarer:

Tonje sa...

Jeg vet ikke helt om jeg har mandat til å uttale meg her, men jeg setter ikke pris på vulgært språk heller. Verken hos gutter eller jenter. I barnehagen var jeg mektig upopulær fordi jeg sladra til tantene hver gang noen sa noe stygt, og fremdeles skrukker jeg på nesa. Utrolig nok tror jeg foreldrene våre hadde rett når de sa at banneord som regel er skalkeskjul for at man ikke vet om et mer dekkende ord.

Mette sa...

Dette var veldig morsomt og bra, Fjordfitte! :-)

Jeg fulgte linken til utovertissens blogg, men ble ikke så veldig imponert. Samme hvor engasjert han skriver om sin mannlighet. (Men vil presisere at jeg selvfølgelig elsker menn som er bevisste og sikre i sin mannlighet, altså!!!)

Jeg er stor fan av bloggen din, men vil benytte sjansen til å forsvare de som har bodd i Bergen over lang tid og bøyer fitte som hankjønnsord.
Som trønder med naturlige hunkjønns- og a-endinger har jeg etter 6 år i Bergen, også fått sterke tendenser til å bøye hunkjønnsord som hankjønn. Jeg vet ikke om det betyr at Bergen driver kjønnsfascistisk grammatikk, eller hva det gjør!

utovertiss sa...

Kjære Fjordfitte,

Jeg vil aller først takke for at De river de små grå vekk fra den pågående diskusjonen om ytringsfrihet og Islam. Videre er det naturligvis på sin plass, også for meg, å takke for at De har valgt å besøke meg denne søndagen. Jeg vil her komme med noen tilsvar og presiseringer til noen av Deres observasjoner.

Jeg har nok en bredere definisjon av begerepet feminisme enn mange andre. En kvinne som er bevisst, og videre handler på bakrunn av, at hennes roller i samfunn eller familie farges av at hun er kvinne, er for meg en feminist. Jeg forventer av alle moderne kvinner at de er feminister. Det burde nå være innlysende at jeg liker feminister.

Jeg vil ikke skille mellom kvinnelighet og tekst i det kvinner skriver. De må gjerne påstå at Drusilla og Dem selv skriver upersonlig, men jeg liker bloggene deres også fordi det er kvinner som står bak dem. Helt subjektivt skulle jeg ønske at det vulgære språket ble droppet, ikke fordi det er "ukvinnelig", men fordi det ikke yter budskapet rettferdighet.

Jeg er fascinert av Deres tanker om mine følelser og reaksjoner. Jeg vil ikke selv spekulere i hvor grusom og kvinnefientlig jeg fremstår å være, men håper at jeg er bedre både som mann og menneske enn det inntrykket Deres innlegg forsøker å gi. Jeg legger til en lenke til bloggen din fra min egen, og så håper jeg etter hvert å ta til meg den lærdom som kan gjøre meg til et bedre menneske.

Fjordfitte sa...

Tonje: jeg kan godt forstå at de andre barna ble irritert hvis du var en av dem som sladret til tantene. Sånt er aldri bra. Det er forøvrig minimalt med banning hos Fjordfitte.

Mette: takk, takk! Jeg har hørt en veldig god forklaring på de språklige merkverdighetene jenten, hytten og fitten (strange… so strange) som hadde med hansatiden og hollendere å gjøre, men jeg har dessverre glemt alt.

Utovertiss: jeg har ingen oppfatning om at du er grusom, kvinnefiendtlig eller behøver å bli et bedre menneske. For meg er det greit å skille mellom tekst og mannlighet, eller i ditt tilfelle tekst og tiss, så dette dreier seg ikke om deg som person, men om argumentene du fremsetter. Mao: at du skriver noe dumt betyr ikke at du er en dum tiss.

Tina sa...

Utovertiss virker som en komplett idiot. Det samme gjør den utro dama.

Kachine sa...

Jeg blir faktisk mer og mer fornøyd med det vulgære språket. Særlig når du skriver om fittesak så understreker det poengene

Hurra!

Fjordfitte sa...

Fittesak! Et herlig ord! La oss håpe ingen blir krenket av saka.

Javel, kanskje de som tror at fitte er et banneord blir krenket. Bare fordi de ikke klarer å skille mellom poesi og banning. Ha ha!

Saccarina sa...

Oops, jeg hadde ikke tenkt på at du kom til å lese det jeg skrev om deg. Du er vel ikke krenket for at jeg ikke synes du er så veldig vulgær?

Jeg tenker at vulgær betyr smakløs eller simpel, men det er blitt stadig vanligere å forstå noe seksuelt med ordet. Når du bruker ord som kuk og fitte ser jeg det som språklige virkemiddel i en større sammenheng. Dersom jeg hadde trodd at ditt prosjekt bare var å sjokkere kunne jeg tenkt på det som vulgært (selv om jeg sikkert ikke hadde brydd meg med å fundere så mye over det dersom jeg oppfattet deg slik). Slik du skriver tar jeg deg på alvor, og derfor blir du heller ikke vulgær.

Jeg reagerte forresten også på uttrykket egenerklært feminist, men hadde ikke åndsnærværelse nok til å si det der og da. Morsom konstruksjon.

Fjordfitte sa...

Absolutt, og det vi mangler en forklaring på er vel hvem disse feministene som er utnevnt av andre er. Jeg grunner mye på dette.

Ellers har jeg jo aldri ment å være vulgær. Ser på meg selv som en veldig saklig og sober utgave (litt).

Milton Marx sa...

Tissetass, promp, tissekone, fitte, fetta, fra-i-fjor-fetta, kanskje-i-morra-fetta.... Så lirte vi av oss litt gloser.

Har ikke lest deg lenge, og under ingen omstendighet det feministstoffet du visstnok skal ha skrevet. Har ikke andre problemer med navnevalget enn at det er en fordømt oppmerksomhetstjuv, på godt og ondt. Klart du blir lagt merke til, men baksiden av medaljen er jo at en begynner å tenke på fitte når en skulle tenke på islamistiske mørkemenn og greier. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe: vi venter med spenning på illustrasjonsfoto.

For å være ærlig ble jeg overrasket over å finne betraktninger om Muhammed-tegningene etc, for jeg hadde egentlig regnet med at etter fittstim, så er det kun feminisme som renner ut av kjeften på noen med fitte i navnet. Så feil kan man ta.

Dette er vel kanskje først og fremst problemet med nick som fjordfitte og utovertiss. Et eller annet får du jo dagene til å gå med, og på et eller annet felt vet du vel mer enn de aller fleste, enten du nå jobber på reketråler, som rengjøringsdame, lege, lastebilsjåfør eller ingeniør. Tyngden av det du har å si forsvinner liksom i at man tenker at man må jo for fan få se et bilde av rotta.

Hvordan hadde du reagert på en evalueringsrapport om de resterende gassreservene på Troll, signert Kuk-snorre? Og så skal vi ha et intervju med General-løytnant Jarle Krøllkuk. Seriøsiteten forsvinner liksom litt.

Tenk deg en norsk politisk ukorrekt blogger som la inn en link til Vigrid. Samme hva denne personen kunne finne på å si, ville det jo være Vigrid-linken som man først tenkte på.

Men, men, jeg har vendt meg til navnet og lagt deg til i favorittene.

kach sa...

Navnet intet hinder. Faktisk har Fjordfitte greid det fittstimerne ikke greide, hun har gjort det umulig å bruke fitte som skjeldsord mot henne selv og andre jenter i denne bloggen. De som vil ta fjordfitta forsøker isteden å "heve seg over henne", si hun er "for vulgær" og derfor kan vi ikke "ta henne seriøst". Dessverre for dem så funker det ikke. Fjordfitte er dronninga.

Kachine

Frida K sa...

Ordet fitte trenger oppreisning. Ordet har blitt brukt som skjellsord altfor lenge. Jeg synes det er fint at du kaller bloggen din for det du gjør. Om noen blir provosert av det og synes det er vulgært sier det kanskje mer om dem, enn om deg. Og er det så galt å være vulgær av og til? For men, og kvinner? Eller skal vi alltid oppføre oss politisk korrekt, kjønns korrekte osv?

Fjordfitte sa...

Tyngden av det du har å si forsvinner liksom i at man tenker at man må jo for fan få se et bilde av rotta.

Jeg skjønner dessverre ikke helt hva du mener med dette. Det er kanskje diagnose du har?

Milton Marx sa...

Det jeg mener er at navnet medvirker til at du kommuniserer mindre effektivt, og at en navn som inneholder fitte faktisk får folk til å tenke på... hva da? Fitte?

Det blir litt som i web'ens barndom, da antall treff per hjemmeside var synonymt med suksess. Sider som ville ha mange treff, kunne da legge inn fuck, cunt, ass, fisting, child pornography etc som søkeord, og vips økte treffene. Spørsmålet er hva du skal med slike treff dersom du selger plastekstruderingsmaskiner.

Eller tenk deg en biskop som blir intervjuet på TV og har på seg ei skjorte med "gay power". Med mindre mannen (eller dama) snakker om akkurat gay power, er det ikke en kjeft som hører på hva vedkommende har å si. Alt man fester seg ved er t-skjorta.

Kachine sa...

da er jeg fryktelig uenig med deg, milton. når jeg stikker innom fjordfitta, så får jeg med meg hva hun sier, jeg ser ikke for meg ei svær fitte som dekker skjermen. sorry, mann.

Milton Marx sa...

Selvfølgelig kan du kachine hevde dét, men i så tilfelle betviles det at du tilhører flertallet. Men om så var at 80% tenker som deg; hvorfor gi avkall på de siste 20%?

Nå gidder jeg forøvrig ikke noen lengre polemikk over valg av nick. Det er et fritt land og en fri verden, inntil videre. Dette startet med at jeg sa at jeg ble overrasket over å finne annet enn feminisme bak et slikt nick, og det holder jeg fast ved. Det er ikke engang interessant om jeg burde bli overrasket.

Ingen har bestridt retten til å velge nick som man vil. Dog er det kommentert at det er mulig å velge et nick som svekker ens gjennomslagskraft som samfunnsdebattant, av den enkle grunn at nicket flagger et langt svevrere interessefelt enn det så viser seg at innehaveren har.

Saken avsluttet fra Miltons side.

Fjordfitte sa...

Det jeg lurte på var hva den omtalte rotta hadde med saken å gjøre. Jeg forstår at Milton Marx ønsker å se bilde av en rotte, men jeg skjønner altså ikke hvorfor.

Urbanfitte sa...

Språk er makt, det er ingen tvil om det. Jenter trenger et vokabular i forhold til kjønn og sex med plass til humor og lekenhet. Jeg tror at vi på den måten kan få et mer avslappet og selvfølgelig forhold til vår egen kropp og seksualitet.

Anonym sa...

Et demografisk innspill til den vulgære språkdebatt:

Østlendinger er landets desidert sarteste sjeler når det gjelder språklige kraftuttrykk av alle slag. De liker å prate om alle de kristne på vestlandet, men hører de et bannord så setter de cappuchinoen i halsen. Og sier noen kuk eller fitte er det nærmest for voldtekt å regne...

Fjordfitte sa...

Ja, du har vel rett i dette. Det skal sies at jeg tilhører den øst-norske kulturkretsen. Kanskje er jeg kulturelt språkskadet. Men jeg er ikke den eneste. På disse kanter finnes det faktisk folk som mener at fitte er et banne-ord. Og "alle" har et mer problematisk forhold til ordet fitte enn til ordet kuk.

La oss ikke glemme at det sentrale østlandsområdet er den dominerende regionen i landet. "Vi" definerer språket i større grad enn dere. Så her har vi åpenbart noe å lære av provinsen.