søndag, februar 18, 2007

Bu-hu feministpolitiet

Bu hu! Bu hu hu! Hvorfor skal vi kvinner alltid være så strenge mot hverandre? Bu hu. Hvorfor skal vi kvinner kontrollere hverandre hele tiden? Hvorfor skal vi alltid være kvinne verst? Det er så leit å trist atte. Det ville jammen være mye bedre om vi kvinner kunne være enige om saker og ting i stedet for å kritisere hverandre og sånne fæle ting. For det føles litt kneblende.

Ja, sånn er det hvis vi skal tro filmregissør Eva Dahr, som sier dette i Dagbladets papirutgave etter kritikken av rollefiguren Ida i Mars og Venus:

-Det er tydelig at feministpolitiet har vært på ferde her. Det er voldsomt hvordan vi kvinner skal kontrollere hverandre. Dette forminsker jo mulighetene til mangfold av kvinneroller i filmene. Det er jo et mylder av muligheter, men man blir litt kneblet av slik kritikk.

På hvilken måte slik kritikk kan forminske mulighetene til mangfold av kvinneroller i film eller i det hele tatt være kneblende er noe jeg personlig ikke er istand til å forstå, men ok da. Det er sikkert innenfor det Berthold Grünfeld kaller normalvariasjonene å mene at litt kneblende at det finnes kvinner som har andre oppfatninger enn en selv.

Som kvinne burde jeg kanskje hjelpe og støtte stakkars Eva Dahr i denne saken. Eva Dahr, min medsøster, er sikkert en sterk og flott kvinne. Noe annet ville vel være uhørt i norsk film. Såvidt jeg vet er alle kvinner innad i norsk film sterke og flotte. Selv om de sjelden bærer en film, selv om de nesten aldri får hovedroller, selv om de stort sett er redusert til WAG. Kvinner i norsk film er altså litt som muslimske kvinner, og de er jo som kjent utrolig sterke og flotte.

Men er Ida i Mars og Venus sterk og flott? Jeg veit ikke, for feel good-filmer er alltid feel bad for meg. Produsent Silje Hopland Eik sier dette:

-Hvorvidt Ida er en sterk kvinne handler ikke om hva slags musikk hun hører på eller om hun er god på å bygge IKEA-møbler.

Tenk på det, jenter og girls. Det er jo fantastiske nyheter. Det er usikkert hva som er mest oppsiktsvekkende, disse nye opplysningene om kvinners styrke eller at folk i 2007 fortsatt sitter og jabber om "sterke kvinner" på denne måten.

KAN NOEN SI MEG HVA EN STERK KVINNE ER?

SKRIV INN TIL FJORDFITTE HVIS DU HAR FILLA PEILING PÅ HVA DET ER

Tilbake til produsent Eik:
-Vi har prøvd å lage en kvinne folk kan kjenne seg igjen i.

Og det er akkurat det som er problemet. For å lage en kvinne "folk kan kjenne seg igjen i" er selvsagt noe helt annet enn å skape en troverdig person. En kvinne folk - folk flest? - kan kjenne seg igjen i er tydeligvis et slags Frankensteins monster lappet sammen av angivelig kvinnelige trekk, som å ikke kunne skru sammen møbler selv om man er arkitekt, som å være hjelpeløs rent praktisk - så sjarmerende! så søtt! så typisk! å, vi kvinner altså! - og ha rævva musikksmak.

Hvem er det egentlig som kjenner seg igjen i en sånn kvinne? Ikke jeg. Det eneste jeg kjenner igjen her er det mannlige blikket.

5 kommentarer:

Drusilla sa...

Jeg for min del synes uttalelsen til Dahr var svært oppløftende. Ikke visste jeg at det var så lett å kontrollere og kneble. Nå er det bare for feministpolitiet å buckle up: Verdensherredømme har aldri vært nærmere!

Fjordfitte sa...

Det er sant, Pollyanna. Og det er selvsagt svært tilfredsstillende å kunne ha denne makten over Eva Dahr.

saccarina sa...

Jeg har rævva musikksmak. Det sier i alle fall datteren min. Men jeg har alltid trodd at det var musikkpolitiet som kom til å sprenge inngangsdøra mi en sen nattetime og beslaglegge stereoanlegget og de få cd-ene jeg har (jeg forbryter meg kun i liten skala). Da hadde jeg planer om å forsvare meg med min Bosch 33618 18 Volt Brute Tough Drill/Driver som jeg håndterer med suveren forakt for kjønnsstereotypier. Men nå må jeg kanskje finne på noe annet.

Avil sa...

Eg ventar framleis på motepolitiet.

Lindkvist sa...

Siden jeg samler på feministiske nettverk har jeg meldt meg inn i feministpolitiet. Ingen av oss gidder å se en så dårlig og kjønnsstereotyp film som Mars og Venus så vi leier inn folk til å se filmer for oss og så går vi ut og sier at de er dårlige og kjønnsstereotype. Dette er bare begynnelsen... Se opp for feministpolitiet. Kommer snart til en bokhylle nær deg og river ut kjønnssterotype bøker mens vi synger på en eller annen møkkasang siden vi er kvinner og har så dårlig musikksmak! HAHAHAHAHA. Det er bare å bli med, vi har fortsatt ledige plasser.