fredag, februar 23, 2007

Dagbladet veileder DEG - verken mer eller mindre

NYTT FRA DAGBLADET! HITTIL UKJENTE FAKTA OM DET NORSKE SPRÅK AVSLØRES!

Øverst på svartelista står ordet neger. Knapt noen i Norge vil i dag offentlig si eller skrive neger for å betegne en person med mørk hudfarge som opprinnelig stammer fra Afrika sør for Sahara. Selv om altså ordet i seg selv er nokså nøytralt; det er kommet til oss fra de sjøfarende portugisere på 1500-tallet via latin, og betyr svart - verken mer eller mindre.

Dette sto altså å lese i Dagbladet i går under overskriften Språklig veiledning. Jeg personlig må nå rette en takk til denne gnistrende gode kvinneavisa. Fordi jeg nå har lært noe virkelig oppsiktsvekkende nytt om språk. Jeg har lært at et ord store deler av befolkningen mener er rasistisk og krenkende "i seg selv" er "nokså nøytralt". Vi som oppfatter dette som et særdeles lite nøytralt ord tar altså feil. Fordi det finnes en fasit på hva ord betyr "i seg selv"! Og så jeg har lært at et ord, i dette tilfellet neger, bare har én betydning - verken mer eller mindre. Et ord har ingen bibetydninger, ingen undertoner og ingen historie. Det er som om språket er avviklet og erstattet med matematiske formler. Det er jo fantastisk, nærmest helt utrolig. Ja, faktisk akkurat det - ikke til å tro.

16 kommentarer:

VamPus sa...

Vi kan ikke bruke neger for det er rasistisk, men kan samtidig lese i aftenposten at "hore"er et kjælenavn, faktisk.

Uten at de to sakene trengs å sees i sammenheng, altså.

Erlend sa...

Uheldigvis for dem som er på jakt etter en semantisk gullalder der et ord var et ord, er ikke det opprinnelige ordet «niger» på latin (primærbetydining «svart») entydig - det har bibetydninger som «sørgelig», «ulykkesbringende», «ondskapsfull» og «misunnelig».

Det høres forresten nokså kuriøst ut at ordet kommer «fra sjøfarende portugisere via latin»?

Fjordfitte sa...

Ja, det høres nokså kuriøst ut, og jeg tror også at mannen som skrev det er en temmelig kuriøs utgave.

Cassanders sa...

erlend og fjordfitte,
portugisiske sjøfolk snakket rimeligvis portugisisk som er et romansk språk - som også latin var. Portugisisk utviklet seg som eget (men sterkt beslektet) språk i middelalderen.
Hvorfor skulle dette være kuriøst?

Mener dere for alvor at det ville være rasjonelt for folk som oppdaget en helt ny "kategori" mennesker, å beskrive mørkhudede som noe annet enn *svarte/mørke* fordi det også lå negative konnotasjoner til ordet?

Cassanders
In Cod we trust

Milton Marx sa...

Et av problemene med ordet neger er at det ikke finnes noe synonym - og enda mindre noe like mye brukt synonym. Det er liksom ikke bare å velge et annet ord.

Det blir vel ikke akkurat seriøst når man beskriver engelske negre som afro americans? Og hva er vel gevinsten i å skulle gi avkall på å skille mellom en tamil, en australneger og en farget person av afrikansk herkomst?

Nytale!

Anders H sa...

Er det ikke ganske flott at den "ikke-rasistiske" delen av Norge stigmatiserer et ord slik at det virkelig blir rasistisk ladet? Hvorfor er det alltid rasistene som definerer ordet/symbolet? Jeg synes ogsaa det er "kuriost" at man, for ikke aa vaere rastistisk, slutter aa omtale mennesker som svarte fordi dette har blitt en negativ kvalitet man ikke burde tillegge noen.

Cato Negro Merlot sa...

Når blir det rasistisk å drikke kattevin ?

annetten sa...

Sambo, som er filosofisk studert, har alltid hevdet at begrepsnominalist er et grusomt skjellsord. Dagbladet gjør det svært enkelt å forstå hvorfor.

Anonym sa...

Personlig har jeg ingenting i mot at en sydhavskonge kjører bussen jeg sitter i!

Bjellus Arius Klorinius

Fjordfitte sa...

Cassanders: det er kuriøst å si at ordet neger kommer ”fra sjøfarende portugisere via latin”. Vet ikke om Dagbladets ansatte har noe særlig oversikt over språkhistorien, men i alle fall måtte det være at ordet kom fra latin via sjøfarende portugisere.

Ad ditt siste spørsmål: tror du misforsto Erlend hvis du tror han mente vi ikke skal omtale svarte som svarte. Jeg oppfattet at poenget hans ganske enkelt var at begrepsnominalisten Dvergsdal ikke forstår seg på språk.

Milton Marx: svart er et godt synonym for neger. Jeg har i alle fall aldri hatt noen problemer med dette. Aner ikke hvem som omtaler svarte engelskmenn som afro americans. Tviler sterkt på at dette er et omfattende problem. Du kan meget enkelt skille mellom tamiler, australske urinnvånere og svarte av afrikansk opprinnelse uten å bruke ordet neger.

Anders H: Jeg vet ikke hvem som har sluttet å omtale svarte som svarte fordi ordet svart har negative bibetydninger. Her tror jeg du roter. Hvorfor er det alltid rasistene som definerer ordet? Jeg vet ikke. Noen ord er egnet å ”ta tilbake” eller gjøre til sitt eget, andre ikke. I mine øyne er fitte eksempel på det første, neger og mongoloid på det siste.

Annetten: Sambo har rett!

Milton Marx sa...

Svart er ikke et godt synonym, av den enkle grunn at neger primært handler om negroide trekk, og ikke om farge. Det finnes millioner av negre som ikke er svarte - særlig etter generasjoner utenfor Afrika. Mange er tilnærmet hvite. Men heller ikke alle negre i Afrika er svarte.
Samtidig finnes det massevis av mennesker som faktisk er svarte, men som ikke har noen som helst forbindelse til Afrika.

Det er klart at det er mulig å ommgå ordet neger, men det er upraktisk. Noen steder, som f.eks. når politiet lager signalementer, er det meget praktisk å ha et ord for personer med negroide trekk.

Hva med de personene som er negere, og ikke har problemer med å bli omtalt som sådan? Gjelder Fjordfittes retningslinjer for disse også.

Personlig er jeg uendig i din vurdering av hvilke ord man trenger å ta tilbake. Fitte er et gammelt og tradisjonsrikt begrep som ikke minst omfatter en dame som ikke har annet enn kjønnsorganet å tilby. Her har ordet fått en ny betydning som er verdifull.

Neger er derimot kun snakk om å bytte et godt og innarbeidet ord med et nytt og mindre funksjonelt begrep.

Johs sa...

Nå er det nå en gang slik at de fleste svarte her i landet synes det er negativt å bli kalt "neger". Språket er i utvikling. For tredve år siden var det sågodt som aldri negativt å bli kalt rødstrømpe. I dag synes til og med damene i Ottar at det er negativt ladet.

Jeg har arbeidet som lærer, og sett 10-åringer gråte fordi de ble kalt "neger". Skal jeg bare drite i andres følelser fordi "det er praktisk"?

Milton Marx sa...

Johs: Kanskje skulle du heller gjøre en innsats for å gjøre pjokkene stolte av sitt opphav? Det må da være bedre enn å si at:

"Nei, gutten min. Klart du ikke er neger! Du er bare ___________ (fyll inn det som passer)"

Anders H sa...

Fitta: Kan du forklare hva som er vesensforskjellen mellom ordet fitte og ordet neger naar det kommer til "tilbakeerobring"?

Fjordfitte sa...

Neger er en betegnelse som har kommet utenfra. Det er erobrernes, mordernes og slave-eiernes ord. Det virker meningsløst å ”ta det tilbake” hvis en selv ikke er morder, erobrer eller slave-eier.

Dette har ikke med ordet selv å gjøre, ettersom ord ikke er noen ting i seg selv. Det har med historien å gjøre. Dersom europeerne og senere amerikanernes fremferd overfor dem de kalte neger hadde vært en annen, hadde ordets betydning i dag selvfølgelig vært en annen.

Fitte er det gamle norske eller skandinaviske ordet for vagina. Det er altså vårt eget ord for vår egen, kjære kroppsdel. Jeg kan bare ikke akseptere at fitte skal være et skjellsord. Derfor må vi ta det tilbake.

Gin Tonic sa...

Når lyshudede europeere dro rundt i verden for å utforske og erobre, skapte de begrepet "hvit" for å skille mellom seg selv og "andre" de møtte på veien.

Etter min mening må dette være den dummeste oppfinnelsen av et begrep om seg selv noensinne!

Da de "hvite" koloniserte store områder av verden ble befolkningen der naturlig nok omtalt som "ikke-hvite", noe som etterhver ble svært diskriminerende pga de hvites oppførsel. Enten er du hvit eller så er du noe annet. Enten er du med eller så er du ingenting. Og når da hvit også assosieres med renhet og godhet er helvete et faktum.

Ved en debatt eller opprør ville jeg da absolutt ikke bli kalt "ikke-hvit", "brun" eller "farged". Jeg ville valgt "sort" eller negro og neger (les Stephen Biko - I think white people are more pink, yellow and pale than white). Plutselig har menneskerasen delt seg inn i to raser.

Når en slik konflikt har fått modnet seg noen hundre år blir ordene sort/neger eller hvit en belastning.

Å kreve dette ordet tilbake fordi vi har sagt det lenge, er ikke et godt nok krav. Vi har sagt det lenge nok. Å kalle en spade for en spade er heller ingen god lingvistikk da jeg aldri har møtt eller sett noen som er heeelt sorte eller heeelt hvite. (Unntatt på sort/hvit bilde da.)

Hvorfor i all verden må vi i 2007 kalle hverandre sorte og hvite???

Språk og dialekt er jo stadig i utvikling, så hvorfor ikke finne et eller flere bedre ord?