mandag, februar 12, 2007

Enhver tosks rettighet

Ring, ring

-Ingen kommentar!
-Riksadvokat Busch, antar jeg?
-Tjommi! Så hyggelig. Hvordan går det? Hvordan kan jeg hjelpe deg?
-Jeg ringer om niqab-forbudet, riksadvokat.
-Okei.
-Det er opprørende!
-Okei.
-Det er tydelig at argumentene fra Lars Gule om at niqab ødelegger undervisningen er en ensidig teoretisk forestilling fra en person som aldri har brukt niqab i arbeidssituasjonen. Jeg er norsk bankraner og jeg har brukt en variant av niqab gjennom en lang og innbringende yrkeskarriere. Jeg har aldri hatt noen problemer med å kommunisere med folk i arbeidssituasjonen. Snarere tvert imot, faktisk. Jeg har opplevd at ansiktskamuflasje kan lette kommunikasjonen. Mimikk er overvurdert.
-Dette er interessante perspektiver. Flott å få høre fra dem det gjelder.
-Ja, dette er noe som virkelig opptar meg, riksadvokat. Det er viktig at vi norske menn står skulder ved skulder med kvinner fra minoritetsgrupper og støtter enhver kvinnes rettighet til selv å velge sin klesdrakt!
-David, utviklingen din gleder meg. Det virker som om du er på vei til å bli rehabilitert. Kanskje det ikke blir nødvendig med forvaring.
-Ja, jeg har god tid til å tenke her inne. Jeg føler at jeg har blitt mer reflektert og at jeg har et mer nyansert syn på tingene. Da jeg var yngre så jeg liksom alt i svart-hvitt. Nå er jeg blitt opptatt av kvinnerett.
-Så fantastisk.
-Forbud mot kamuflasje er et tilbakesteg for kvinners frigjøring. Hvor ble det av friheten, riksadvokat? Friheten til å kle seg slik man ønsker?
-Jeg noterer!
-Og en ting til, Busch. Vet du hva forslaget til Lars Gule minner meg om?
-Fortell!
-Det minner meg om det psyko jævla forbudet mot å være kledd i finlandshette i banklokaler og på flyplasser.
-Du sier ikke det.
-Det er akkurat det jeg sier! Det er jo ytterst få menn som bruker finlandshette i banklokaler eller i arbeidssituasjonen. Da er det oppsiktsvekkende at det er forbudt. Snakk om å gjøre en fjær til fem høns! Hvorfor skal noe være forbudt når det er uvanlig for faen? Det er jo nuts. Det ække rekti! Dessuten bruker de fleste av oss finlandshette av fri vilje. Det er aldri tvang med i bildet, riksadvokat. Og mannsretten er også noe som opptar meg, riksadvokat. Vi menn bør ha rett til å kle oss som vi vil. Det er undertrykkende for menns rettigheter at kvinnfolk skal bestemme hva vi menn kler oss i.
-Naturligvis, David, naturligvis. Merkelig at ingen har tenkt på dette før, rent ut sagt besynderlig. Jeg skal ta det opp med Killengreen ved første anledning. Vi kan jo ikke ha det slik i samfunnet vårt.
-Så godt at vi forstår hverandre, riksadvokat. Det er en annen sak jeg gjerne vil ta opp også.
-I'm all ears! Som du vet!
-Det er noen av gutta her inne som rett og slett sitter fengslet på grunn av klesdrakten sin.
-Du tuller, David! Her i Norge, her i rettsstaten vår? Det er da forferdelig! Det er helt klart i strid med FNs menneskerettigheter.
-Jeg tuller ikke, mister. Noen av gutta liker å gå nakne langs Akersælva. De trives med å gå uten undertøy og dyre moteplagg, kanskje bare med en beige trenchcoat som beskyttelse mot kulden. Så blir de taua inn og hetsa av purken. Selv om de de går kledd slik helt frivillig og har et bevisst forhold til sin egen seksualitet. Skal det være sånn a? Hvor ble det av friheten, riksadvokat? Friheten til å kle seg slik man ønsker?
-David, takk for dine innspill. Du har så flotte og viktige tanker, syns jeg. Jeg er så utrolig imponert over utviklingen din og fremgangen du viser som menneske.
-Ok, riksadvokat. Vi snakkes!
-Det gjør vi. Du vet at du alltid kan ringe meg, David.
-Nuss, nuss!
-Nuss, nuss!

10 kommentarer:

Aandrea sa...

Jeg er så glad for at du offentliggjør disse samtalene.
Inntil nå var det helt besynderlig at disse mennene ikke ville forby niqab. Men nå forstår jeg jo at de selvfølgelig egentlig tenker på egne rettigheter (som alltid). Forøvrig er fri vilje overvurdert, men de fleste menn er jo romantisk anlagt, så dermed faller de lett for slike retoriske svulstigheter. Og apropos frivillig og ingen tvang: Hvorfor skulle ikke kvinner like voldelig, dødsfarlig fri sex på elvebredden, i oppgangen eller på nachspiel med fremmede menn? Herregud, de ligger jo med hvemsomhelst ellers? Klart det er frivillig. Som sagt menn er romantikere.
Takk for oppklaringen.

Sigve Indregard sa...

Artig innlegg, men forhåpentligvis ikke uttrykk for en politisk oppfatning?

Å gjøre dette til en debatt der du er patriarkalsk tulling fordi du ikke ønsker å forby klesdrakter, er å snu ting en smule på hodet. Det finnes en del mer fruktbare måter å oppnå reell frihet for kvinner (og menn) uansett sosial og kulturell bakgrunn enn å forby noen symboler.

Jeg tror også det er en smule kontraproduktivt å effektivt utelukke niqab-brukere fra universiteter og høgskoler for å skape større kulturell integrasjon og åpenhet rundt undertrykking.

Det er på veldig mange måter ikke de niqab-bærende kvinnene som går på universitetet som er problemet. Vi er ute etter de som - i tillegg til å bære niqab - blir undertrykt og holdt utenfor samfunnet.

lotten sa...

Jaka, har bloggen min blitt til Axl Rose?!

Lindkvist sa...

Ha-ha. Fjordfitte er tilbake. (Hun har kanskje egentlig ikke vært borte).

Ha-ha2: Lotten er blitt en lurepikk. Ja sånn går det når du lover å komme tilbake og ikke gjør det. Men Axl Rose er han kjent som lurepikk? Alt man ikke vet...

Hjorthen sa...

Axl Rose var da aldri sælig lur?

Lindkvist sa...

Hjorthen: jeg tror du forveksler det store komplimentet din lurkuk. Også kalt smartpikk med det mindre flatterende lurekuk.

Fjordfitte sa...

Aandrea: ja, avluttingsutsyret jeg fikk av den gamle junkien fra Askim kom jammen til nytte! En mikrofon gjemt inne i en mynt osv. Noe han hadde kjøpt i London, visstnok.

Sigve: nei, jeg mener ikke man er en patriarkalsk tulling fordi man ikke ønsker å forby ansiktskamuflasje, like lite som om forsvar for ansiktskamuflasje har noe med kvinners rettigheter å gjøre. Dette handler ikke om retten til å kle seg som man vil, men om å utvise grunnleggende anstendighet overfor andre mennesker – noe kvinner ikke er fritatt for. Da går man ikke rundt med finlandshette like lite som man tropper opp i klasserommet eller på arbeidsplassen toppløs.

lotten: du bør vel ikke projisere dine dårlige egenskaper over på Axl?? Driver han å juger han til fansen og kommer med flaske løfter osv?? Sånn som noen her gjør.

Lindkvist: yeah, I’m back.

Hjorthen: du må passe deg så du ikke blir et objekt for Mars og Venus-forskerne.

NEIL SYSON sa...

Det er beroligende at Sigve Indregard forsvarer Burka bruk.
Venstreekstremistene har sin egen revolusjonære dagsordenn?

Erlend sa...

«Kanskje det ikke blir nødvendig med forvaring.» Enten har man gode kontakter, eller så er man sannspådd...

Fjordfitte sa...

Vi klarsynte detektiver har absolutt ikke gode kontakter. Det er jo derfor vi har krystallkuler!