onsdag, januar 25, 2006

Den folkelige fitta

Jeg har registrert at mange syns jeg har et stygt navn – et veldig stygt navn. Reaksjonene er variasjoner over et tema, fra familiefaren Alf Ivar som syns det er så stygt at det må staves Fjordf***e, til Marions rosende eufemisme ”den flinke damen med det fæle navnet” til Drusilla som skvetter hver gang hun ser det og bøyer det som et hankjønnsord, antagelig fordi hankjønnnsord er penere og mindre vulgære enn ord av hunkjønn.

Torill Mortensen frykter fremmedgjøring og vulgarisering av den feministiske debatten, og syns dette blir som å skaffe seg lungekreft for likestilling. Det har jeg vanskelig for å forstå. Lungekreft er et ubetinget onde som kan og bør bekjempes. Folkelige uttrykk og skjellsord er ikke ubetingede onder, og verken kan eller bør bekjempes.

Jeg er ikke ute etter å vulgarisere den feministiske debatten. Jeg henvender meg i det hele tatt ikke til den feministiske debatten, forstått som akademisk debatt. Som alle flinke piker har skjønt er språket jeg er interessert i. Det språket vi snakker, det språket som former tankene våre, det språket som har definisjonsmakt.

Det er mitt inntrykk at fitte regnes som det styggeste ordet i det norske språket. Kuk er selvsagt også stygt, men ikke på langt på nær samme måte. Vi vet alle hvorfor det er slik. Vi snakker om forakten for det feminine. Det som er så stygt, ekkelt og vulgært. Det som må snøres inn, strammes opp, fylles ut, skjæres vekk. Det som alltid må presses inn i en mannlig form, selv i grammatikken.

Denne forakten kan ikke utraderes kun gjennom akademisk og saklig debatt. Den akademiske debatten vil alltid være forbeholdt de få. Den har et begrenset nedslagsfelt og er i sin natur langsom. Vår bevissthet er dessverre formet lenge før vi kan gjøre nytte for oss i den akademiske debatten. Dermed er forakten for det feminine så grunnleggende og plantet så dypt i oss at vi ikke kan unnslippe den.

Fitta di er det mest feminine ved deg selv, og derfor det styggeste ordet i språket.

_______________

Fitte av norrønt fit, frodig gressmark, særlig ved vann.

27 kommentarer:

Saccarina sa...

Hør, hør!
Slik jeg ser det handler det også om å ta tilbake ordene og ufarliggjøre dem. Kanskje er dette en parallell til bruk av n-ordet i USA. Nå tilhører det ordet den gruppen det ble brukt om, og det har et annet innhold. (Tilgi omskrivningene mine her, men det er enkelte ord jeg aldri kommer til å si eller skrive)

Om alle kvinner sier fitte blir det svekket som mulig skjellsord. Dessuten finnes det ingen andre gode ord for det kvinnelige kjønnsorganet. Mus? Hvilke assisasjoner gir ikke det? Liten, pipete, redd, svak. Ikke et ord jeg vil bruke i alle fall. Vagina? Høres bare greit ut når legen sier det. Jeg vil ha fitta bort fra skjellsordlista og inn i ordboka på skolen.

Marion sa...

Nja. Jeg tror som sagt det er en win some, lose some-strategi. Men du skriver så godt at du kan vinne mange. Så får vi forhenværende korpiker med tilkneppet språkføring prøve å ta oss av de det blir for mye for.

Marion sa...

Saccarina: Hvis du kjøper Tanums ordbok, får du med alle de stygge ordene.

Saccarina sa...

Hehe. Du tror vel ikke at elevene får utdelt Tanums ordbok på skolen? Jeg kan alle de stygge ordene, eller de fleste i alle fall. Det er barna jeg tenker på.

Marion sa...

Vi hadde Tanums på barneskolen, faktisk. Gjett om det var gøy. Men nå avsporer jeg. Beklager, flinke damen ;)

Hjorthen sa...

Kan vi trekke sammenligninger til Patti Smiths forsøk på å redefinere n-ordet i Rock'n roll Nigger? Hun fikk jo hemskt mye pepper den gangen, men i dag ville man vel ikke reagert noe større på den tittelen?

Lykke til med fitteprosjektet!

Fjordfitte sa...

Takk, takk. Ser det som et fem-års prosjekt, og regner med at fittene våre er ute av skjellsordlista innen 2011.

Håper we have won by over by then, Marion.

Drusilla sa...

Det var da pokker så observant du er! Hannkjønnsbøyningen er nok en litt feig måte å ta avstand fra et begrep, ja.

Jeg synes dette er veldig godt tenkt:
Fitta di er det mest feminine ved deg selv, og derfor det styggeste ordet i språket.

Det er noe å tenke på. Personlig tror jeg det skal være mulig å venne seg til ordet som noe annet enn et banneord. Men ikke faen om jeg noen gang kommer til å bruke det om min egen ; )

lotten sa...

Fitte av norrønt fit, frodig gressmark, særlig ved vann.

Flott!
Fjordfitte, du redder dagen min! Igjen og igjen.
Dru: Jasså, hva er det din heter da? Pompadur?
Utdrag fra "Den kvinnelige evnukk":
"I balladelitteraturen kan vi finne eksempler på at kvinner skryter av kjønnsorganene sine, slik som den vellystige jenta som formante en forskremt skredder i klare ordelag fordi han ikke turde måle hennes blondebesatte pompadur med sin tommerstokk:
Min pompadur du finne skal så dyp
at knapt du når til bunnens fryd."

Guri sa...

Har faktisk meir issues med den fyrste enn den andre delen av Fjordfitte. Mest fordi det minner meg om Fjordmann (som eg ikkje like) og sånn fjord-vodka (som vi jo alle sikkert har mindre heldige erfaringar med...).
Men det er jo meg....

Guri sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Guri sa...

Unskyld slettinga. Det same kom visst to gonger... Jobbedatan er ikkje så veldig glad i seg sjølv.

Bestemor sa...

Jeg leser med fryd i hjertet om engasjementet dere unge kvinner viser! I min ungdom het det "skamberget". Et grusomt ord!! Mitt barnebarn som bor i Danmark sier "kusse". Jeg må si jeg liker vagina best. Og spesielt etter at jeg leste boken og så stykket "Vaginamonologene" av Eve Ensler. Den boken anbefaler jeg dere unge damer på det varmeste.

Fjordfitte sa...

Hei! Hyggelig med besøk fra bestemor. Apropos "skamberg": jeg mener også å huske at ord som "skamlepper" og "skamben" har eksistert i det norske språket.

Av hensyn til den yngre generasjonen nevnte jeg ikke disse grusomme ordene, da jeg fryktet at den oppvoksende slekt skulle føle seg fremmedgjort og bli sjokkert. Og jeg ville ikke risikere å støte noen.

Anonym sa...

Fitte er norrønt og betyr "våt eng" har jeg lest. Flott symbol egentlig, har bestemt meg for å bruke ordet mye heretter.

Peder A. Sten sa...

Føler at nicket ditt står i sterk kontrast til dine ellers så sunne og reflekterte meninger.

Hvor dypt går det an å synke i sin egen vulgaritet?

OEK sa...

Fitte er da langt bedre enn alle disse "skam-" avleggerene. En frodig eng er vel ikke det vaerste man kan sammenlignes med?

tb sa...

Lykke til med fitteprosjektet! Sle vhar jeg prøvd å argumentere på samme måte i et par blogg-kommnetarer, men du sier det så vanvittig mye bedre enn jeg noen gang kan få til! Gjør fitte til det fine ordet det er; en frodig, fuktig gressmark!!

Kachine sa...

"Hvor dypt går det an å synke i sin egen vulgaritet?" Peder A. Sten, da. Hva kan man si.

Den uttalelsen er nok et bevis på at ordet "fitte" er et ekkelt ord, ja, et vulgært skjellsord, det er stygt og skal ikke brukes. Så kommer de dype spørsmålene; hvorfor er det sånn? Jeg tror fjordfitte har helt rett. Så jeg foreslår at du leser denne posten en gang til.

Leve fitta (og ja, man kan vel synke ganske dypt!)

Torill sa...

Beklager hvis du trodde det var navnet på bloggen din jeg kritiserte. Du må da selvsagt kalle deg selv det du vil. Men derfra til å kreve at likestilte kvinner må bruke bannord - det er den logikken jeg har problemer med. Handler ikke kvinnefrigjøring om å kvitte sg med stereotyper heller enn å lage nye? Og det tror jeg igrunn vi er enige i.

OEK sa...

Kvinnefrigjoering handler om at kvinner skal ha de samme rettighetene som andre mennesker. Det handler ikke om at kvinner skal holdes opp mot hoeyere standarder. Fjordfitte maa ikke bruke banneord - hun vil.

Jill sa...

Vil dere at menn skal begynne å kalle oss fitter oftere? Eller skal det bare være slik at vi får lov til å bruke det om oss selv?

Det oppfattes tross alt fortsatt som EKSTREMT rasistisk og provoserende dersom en hvit amerikaner bruker n-ordet om en svart amerikaner - i hvert fall i USA. Det er fordi ordet ble skapt av undertrykkerne for å undertrykke.

Fjordfitte sa...

Poenget mitt er egentlig bare å gjøre fitte til et fint ord. Skjønner ikke hvorfor det skal være et skjellsord. Når det ikke lenger er et skjellsord behøver ingen å ta anstøt av å bli kalt fitte, verken av menn eller kvinner. Hvis noen kaller meg albu blir jeg for eksempel ikke særlig opprørt. Og det er kanskje grunnen til at ingen roper albu etter meg på en foraktfull måte.

At ordet nigger er ekstremt rasistisk og provoserende borte i the world's greatest democrazy blir litt på siden her. Ordet fitte er ikke skapt av undertrykkerne for å undertrykke. Ordet har blitt misbrukt! Og forhåpentligvis har norske kvinner et sunnere forhold til sin egen kropp enn det hvite amerikanere har til svarte.

Meffe & Iborg sa...

Fitte er faktisk også et gammelt ord for hvor sjøen treffer stranden.

Anonym sa...

Jill: "Vil dere at menn skal begynne å kalle oss fitter oftere?"

Selvfølgelig skal vi ikke det!! (Jeg er mann altså :) )
Da blir det nettopp brukt som et skjellsord.
Men som en norsk betegnelse på det kvinnelige seksualorgan, kan jeg bare ikke se noe galt i det.
Poenget er at bruken er tatt ut av sin opprinnelige sammenheng og blitt brukt som skjellsord.
Amerikanerne bruker fuck som bannord, men jeg tror de fleste av dem også bruker det om samleie uten noen form for negative tanker og bannskap.

Stå på Fjordfitte!

Anonym sa...

Hei! Hei!

Anonym sa...

Jeg bruker aldri utrykket,men jeg tenker det SOM EI HEDERSKRONING av sunnmørske/bohuslänske kvinner som sliter,o har slitt i hundreår,med "gravørane"på havet,o har styrt heim,gard o ongar,i heimen!
SÅNNE UKUELIGE JENTER FINNS FREMDELES,MI FINNS I BOHUSLÄN,O E ETJE PÅ HAVET LENGRE,MEN I LUFTA.
Vi har dei 40 åra vi har fått sammen hittil,aldrig BRUKT ordet,men nokre ganger i "akten",
o fått tilsvar om "vått"o "kom"