søndag, januar 22, 2006

Kuksure myter

Introducing min nye serie Kuksure myter. I dag:

Prostitusjon er verdens eldste yrke

Dette er vel den aller kuksureste myten. Og den dummeste. Og den mest seiglivede.

Myten er kuksur fordi den impliserer at salg av kroppsdeler til menn er en grunnleggende menneskelig handling, og noe av det første mennesket tok fatt på etter sin tilblivelse som art.

Myten er dum fordi ingen kan vite hva som er verdens eldste yrke. Det finnes absolutt ingen kilder. Og det finnes ingen metode for å finne det ut. Da er det usannsynlig dumt å gå rundt å påstå at salg av vagina/anus/fellatio er verdens eldste yrke.

Hvis du da ikke bruker myten bevisst for å bygge opp under forestillingen om at vagina-salg av er naturlig og og uunngåelig, fordi det er et fenomen like gammelt som menneskeheten selv. Da er det slett ikke dumt å si at prostitusjon er verdens eldste yrke. Da er det smart.

Så var det seiglivetheten. Jeg frykter at latskap og kunnskapsløshet er årsaken. Mytens talsmenn bruker jo gjerne denne myten for å uttale seg om noe de ikke vet noe om; oftest prostitusjon, sjeldnere arkeologi. Ettersom de ikke vet hva de snakker om må de si noe de har hørt før. Å tenke selv ligger som kjent ikke for de kuksure. Så da sier de at prostitusjon er verdens eldste yrke. Så baller det på seg. Og slik går no dagan. Til slutt sitter du med en stor gruppe mennesker som faktisk tror at det å selge egne eller andres kroppsdeler til menn er verdens eldste yrke, og derfor en grunnleggende menneskelig aktivitet. Da vet du at samfunnet har kuksurna.

Ettersom myten eksisterer løsrevet fra historiske fakta er det lite trolig at vi kan knuse den ved hjelp av fakta og sak-kunnskap. Denne myten lever i språket og er et resultat av gjentagelsens makt. Derfor er det gjennom språket og gjentagelser vi kan knuse denne kuksureste av alle kuksure myter.

Det ville være effektivt og ønskelig om vi hadde et kort og godt ord vi kunne bruke om mytens talsmenn hver gang de kuksurner. Dette ordet burde være et veldig stygt skjellsord med oppsummerende effekt. Et ord vi kunne slenge etter folk helt fra 10-11-årsalderen uten at de har mulighet til å svare med samme mynt. Et ord som får det til å grøsse i dem og føle at det er noe galt og stygt med akkurat dem. Et ord som får dem til å skjønne at det er veldig lite gunstig å gå rundt å påstå at prostitusjon er verdens eldste yrke. Ja. Ordet jeg leter etter er selvsagt

-Hore!

bare med motsatt fortegn. Det er synd at horekunde fungerer såpass dårlig. Det er for langt og har ingen injurierende kraft. Det fungerer rett og slett ikke som skjellsord. Så har vi det nyttige og hjelpsomme kuksur. Dessverre er dette et adjektiv. Og det vi trenger her er et substantiv.

Den beste løsningen jeg ser er derfor å gå i dialog med mytens talsmenn, de kuksure. Dialogen kan innledes sånn: Fælt så kuksur du er. Hvorfor er du så kuksur? Vil du at barna dine skal prostituere seg? Hvorfor vil du ikke det? Jeg kan godt hjælpe unga dine ut i prostitusjon, det er jo tross alt verdens eldste yrke.

Hvis vi er konsekvente og vigilante, går til massive attack og tar denne dialogen hver gang myten nevnes tror jeg mye vil være gjort innen 2011. Det er kanskje et sørgelig langt perspektiv, særlig med tanke på alle de kuksure kommentarene som vil følge. Men hva er alternativet?

Neste gang i serien: Kvinne er kvinne verst.

33 kommentarer:

Knut Stian Olsen sa...

En annen myte er det at det bare er kvinner som selger kroppsdeler til menn...

Implisitt at det kun er kvinner som er prostituerte...

Fjordfitte sa...

Å? Hva slags myte er det? Jeg trodde alle visste at også barn og menn selger sex og kroppsdeler til menn i store kvanta.

lotten sa...

Haha! Kuksure myter?!
Må denne serien rense den kjipe luften i det kuksurna samfunnet. Og alle de kuksure myter vakle og falle.
Heia, Fjordfitte!

Drusilla sa...

Count me in, Fjordfitte. Hele veien til 2011. Du er min nye helt og nå har jeg et nytt ord!

Marion sa...

Dette var noe av det beste jeg har lest på lenge :)

Stå på :)

Fjordfitte sa...

Folk og drott! (Ja, det gikk til hodet på meg) Kjære landsmenn, kjære alle tre: det er vel bare å starte nedtellinga.

Saccarina sa...

Jeg liker også det nye ordet. Det skal brukes så ofte som overhodet mulig, og aller mest i upassende selskap.

Jeg gleder meg allerede til neste myteriving.

VamPus sa...

Dette er jo bare tull - alle vet jo at elektrikerne er verden eldste yrke. Da Gud sa "la det bli lys" hadde de systemet klart...

Men hvis du leser Hans Fredrik Dahls bok om prostitusjonens historie så vil du finne en god del historisk belegg for horenes virksomhet og status opp gjennom tidene. Blant annet at de eneste kvinnene som virkelig hadde noen makt i det gamle Athen var horene, som imponerte og påvirket de mektige menn med samtalekunst og sine omfattende nettverk. Til forskjell var horer i Kina undertrykte som få - og levde i et helvete under samfunnets fordømmelse og misbruk av menn. Og spør du en del radikale kvinnebevegelser i dag, så er det fortsatt mange som mener at ekteskap er prostitusjon (bare at med en mann) fordi all sex med menn før vi er likestilte i deres øyne er voldtekt..

Ja, ja.. men elektrikerne, altså..

Fjordfitte sa...

Kjære Vampus
Hvem er disse "mange" (mange personer? mange kvinnebevegelser?) som mener at sex er voldtekt? Vennligst grei ut.

Du har rett i at de rike og vellykkede hetærene var bedre stilt enn andre prostituerte i andre samfunn og andre tidsaldre.

Selvsagt vet du at det i det gamle Athen også fantes horer i den nedre ende av skalaen (kvinner, menn, barn) som ikke alltid hadde det så greit, og som ikke hadde et fnugg av makt.

Du vet også at Athens hetærer er en historisk anomali. Du bare å glemte å nevne det.

VamPus sa...

Medlemmer av Kvinnegruppa Ottar har (når de har blitt grundig konfrontert med det i debatter) innrømmet at de står inne for et slikt syn. Det virker som de henter mye av sin inspirasjon fra militante amerikanske feministbevegelser - og en misforstått tolkning av det avdøde feministikonet Andrea Dworkin - http://radgeek.com/gt/2005/01/10/andrea_dworkin - som kanskje ikke er så rart i - google "andrea dworkin" og "all hereosexual sex is rape" så vil du få et vell av kilder som argumenterer om, mot og for dette.

Det er mulig at Athens hetærer var en historisk anomali - og i og med at jeg verken husker begrepet hetærer, eller vet hva anomali er - så antar jeg at det er en vanskelig måte å si at jeg lyver på. Så da regner jeg egentlig med at uansett hvordan jeg angriper denne debatte - med eller uten humor - så er det ikke interessant. Nuvel.

Fjordfitte sa...

Tsk tsk. Hvorfor så defensiv? Du har vel ikke kuksurna?

Jeg mener overhodet ikke at du juger om hetærene. Mange av dem hadde det helt Sex and the city, ingen tvil om det. Poenget mitt var at de ikke er representative for horer flest.

Forstår jeg deg rett mener du altså at Andrea Dworkin og Ottar er de "mange" som mener at sex er voldtekt. Nuvel.

Kabel sa...

Fjordfitte: Du høres en tanke vaginalindignert ut.(unksyld, måtte bare) ;-)

Hvis jeg kan få lov til å spore litt til siden(du står selvsagt fritt til å slette innlegget eller ignorere det):

Jeg har det intrykket at en rekke feminister mener at hvis bare alle de slemme mennene slutter å handle tjenester hos prostituerte, så vill følgende være at de prostituerte finner seg noe annet å gjøre og får et fint liv og alle lever lykkelig til sine dagers ende osb...
Nå kan det naturligvis være slik at de samme feministene faktisk gjør en innsats for at de prostituerte jentene skal kunne få noe annet å gjøre på, annet en å henge alle de slemme horekundene. men har tilgode å høre noe om det.

Da jeg hørte nyhetene på vei til jobben i dag, fikk jeg vite at prostituerte trekker på danskebåten fordi det er formange prostituerte i forhold til kunder (...eller man kan snu på det).
Iallefall, i all min naivitet og uvitenhet undret jeg meg over hvorfor i allverden disse jentene ikke bare sluttet å være horer, det høres jo så enkelt ut.

Når det gjelder verdens eldste yrke er min teori at det er systemkonsulent.. Det sies at Vårherre skapte verden utav kaos. Hvem tror dere det var som sørget for at det i utgangspunktet var noe kaos å lage verden av. Forøvrig har systemkonsulenter generelt dårlig dametekke, så kansje prostitusjon er en god nummer to.

Undre sa...

Fjordfitte, du er genial!

Anonym sa...

Strålende bra! Både myteangrep og nyord!

Labia sa...

Meget bra, meget bra.

Her må man gå tilbake til svært tidlige tider og bruke sin forestillingsevne. Tilbake til den tiden da folka hadde mye mer hår på kroppen (og nei, jeg snakker ikke om 80-tallet da ingen barberte musa).

Scenario: Hårete apeliknende "person" (med utovertiss) jager enda mer hårete beist for å få mat. Men se der gitt! - en hårete apeliknende "person" med innovertiss spaserer aldri så elegant forbi og Tilbyr sine Tjenester. .. Den andre hårete "personen" gir fra seg steinøksa og puler i vei.

Nope. Tror ikke det. Det var ihvertfall ikke slik jeg husker det fra "Et menneske blir til".

Gleder meg som en minora til neste episode.

Fjordfitte sa...

Kabel: jeg er virkelig forbløffet over det inntrykket du har av feminister.

Det skulle vært meget interessant å høre hvem denne rekken av feminister er som tror at ”hvis bare alle de slemme mennene slutter å handle tjenester hos prostituerte, så vill følgende være at de prostituerte finner seg noe annet å gjøre og får et fint liv og alle lever lykkelig til sine dagers ende”

Jeg har aldri verken hørt eller sett noe til feminister som mener noe i nærheten av det du beskriver. Så hvem kan de være? Det er vel ikke slik at du bare finner på?

Labia: fint scenario. Flott å se for seg den hårete skapningen som hadde forretningssans nok til å Tilby sine Tjenester.

Oddrun sa...

Morsomt post og en fantastisk nytt ord :)

Saccarina sa...

Jeg har tenkt på dette substantivet som du er på jakt etter. Det var litt vanskelig å få tak på hva det skal uttrykke, men jeg lurer på om du ikke kan gjøre det så enkelt som å snu på nyordet ditt. Da får du surkuk. I Nord-Norge og Trøndelag er "hæstkuk" betegnelsen på en generell (og stor) drittsekk, så surkuk har en forløper som skulle gjøre innholdet lett å forstå. En surkuk kunne da være en mer spesifikk drittsekk som synes prostitusjon er en fin ting å ha.

Kabel sa...

FjordFitte, ikke vær forundret over intrykket jeg har, det er faktisk reelt. Når du skal ut å frelse verden er det sånne kuksure mannsjåvenister som meg du møter...(ok, av og til iallefall... på en dårlig dag.. ;-) ... hvis du er riktig uheldig... kansje? ...ikke? hmmm... ok, mulig jeg er litt sær. )

Jeg følger ikke feministdebatten med like stor innlevelse som mange andre gjør ;-). Jeg har ikke lest noen av de gode bøkene som dere skryter av. Intrykkene mine stammer fra småeksentriske hardcorefeminister som får ansiktet sitt vist på Fjernsyn, radio og dagbla' i en feministdebatt. Fantastisk morro å se på ;-)

Gjennomgangsmelodien er da ofte at knus ballene på alle horekundene, eller putt dem i gapestokk, spray bilene deres etc, etc..
Og siden da de ikke nevner noe om hva jentene skal finne på når markedet er borte, så regner jeg med at disse småeksentriske hardcorefeministene mener at da får alle det bra, og lever lykkelig til sine dagers ende...

Det var bare det..

Fjordfitte sa...

Saccarina: jeg er ute etter et ord man kan punktere folk med, et ord som kan få de kuksure til å føle seg sånn som du gjorde da du var 11 år og folk ropte

-Hore!

etter deg. Surkuk er bra, men jeg føler at det ikke inneholder nok forakt. Ennå. Det spørs jo hva man legger i ordet, så klart. Tenkte på hæstkuk, men i mine ører er det bare et utrolig morsomt og koselig ord man bruker i godt lag.

Kabel: du vet ingenting om feminisme, du vet ingenting om feminister, du er tydeligvis ikke særlig interessert i å lære heller. Men det stopper ikke deg fra å uttale deg om feminisme og feminister. Underachiever and proud, lixom.

Jeg svarer ikke på kommentarer fra kunnskapsforaktende og kuksure folk som deg fordi det er spesielt morsomt eller givende.

Det gjør jeg bare fordi det ikke går å tie ihjel skvaldringa deres. Det har blitt prøvd i årevis. Men det hjelper ikke. Dere skvaldrer på. Dere er en pest i samfunnet.

Anonym sa...

eh, ja. hvis jeg tror at 1) skikkelig gamle skriftlige kilder henviser til prostitusjon lenge før kristi fødsel, og 2) jeg har sett et naturprogram med en sjimpanse som selger sex for en banan. generaliserer litt, og 3) trekker konklusjonen at det nok har foregått prostitusjon ganske tidlig, og sikkert i tidsrummet mellom de første skriftlige kildene og tiden før menneskene var mennesker; er jeg skikkelig dum da?

Whatever sa...

Mennesker er ikke sjimpanser, og de eksisterte veldig lenge før Kristi fødsel. Prostitusjon er visstnok ukjent i de mest primitive menneskesamfunn, men det finnes andre yrkesgrupper der. Det er god grunn til å tro at disse samfunnene og de tidligste menneskesamfunn har en god del til felles. Ergo er det ikke grunn til å tro at prostitusjon verdens eldste yrke.
Prostitusjon oppsto visstnok med de første byene og mer og mindre organisert handel og religion. Nøyaktig hva religion har med saken å gjøre er jeg ikke sikker på, men prostitusjon er jo en form for handel, og handelsreisende som er langt unna kona utgjorde sikkert en utmerket kundegruppe for de prostituerte.
Uansett krever prostitusjon en relativt stor potensiell kundegruppe, så det funker bare ikke utenfor tettbebyggelse der det finnes menn med økonomisk overskudd og tid nok til å kjøpe seksuelle tjenester og få dem utført. Altså er det noe som hovedsaklig finnes i byer (og på danskebåten), og menneskeheten eksisterte for tusenvis av år uten byer.

Anonym sa...

nei, mennesker er ikke sjimpanser. men det betyr ikke at enhver sammenligning er helt på bærtur, misforstå meg rett. poenget var bare det at det ikke er helt uproblematisk å hevde ting som er eller ikke er i menneskets natur, som f.eks. en hang til voldtekt eller kjøp og salg av sex. og så avfeie alle som ikke er enige som idioter.
for øvrig er jeg helt enig i resonnementet til marina. prostitusjon er neppe det eldste yrket i verden. men å ta ordtaket rent bokstavlig er kanskje litt søkt? jeg vet ikke hva alle andre tenker i forhold til det, men jeg tenker vel mer i retning av at det er et gammelt yrke som nærmest alltid oppstår der mennesker slår seg ned, ikke at det nødvendigvis kom før sanking og jakt.

livia sa...

Det dukker straks opp et problem når man skal finne ordet som setter hannkjønn like mye ut som ordet "hore" gjør med hunnkjønn.

Hannkjønn skammer seg ikke over kroppen sin. Det er gjennomgående to ting ved seg selv hankjønn ikke takler:

1- å inneha en liten kuk.

2- å være så umandig at han blir tatt for å være hunnkjønn (sic!).

"Surkuk" er forøvrig et fremragende nyord å ta med seg i kommunikasjonen! :-)

Jeg foreslår forøvrig at alle begynner å gi bekjentes nyfødte guttebarn rosa babytøy. Det kommer til å røske opp i kleskodene for småttingene.

...For ikke å snakke om alle de artige samtalene man får om hvorfor gutter ikke kan kle seg i rosa. Jentelus smitter som kjent allerede fra fødselen.

Kachine sa...

Fjordfitte, du er tøffest i verden. Skulle ønske alle jenter var som deg. Alle kuksure kan råtne i sin egen kukost.

Fjordfitte sa...

Takk, kjære Kachine. Du er snill.

Guri sa...

Eg likar deg betre og betre fjordfitte :)
Synes for øvrig dette var ein morosam debatt og, særs den delen der VamPus opplyser meg om at eg meiner at eg vert valdteken kvar gong eg har sex med ein mann. Altid kjekt å verta opplyst om kva eg meinar ;)

Run sa...

Hmmm, men er man kuksur så er det fordi man har vært i ei fittemyr...

Det er vel det samme hva som er verdens eldste yrke?

Prostitusjon er en byttehandel.
Menn gir vekk pengene sine.
Damene gir bort kroppen sin...

Forhold mellom rik, eldre mann med status og ung, pen jente:
Mannen gir bort pengene sine.
Dama prostituerer kroppen sin.
Osv..

Jeg liker damer, derfor bryr jeg meg om deres oppførsel.
Mye bra også.

baijs sa...

Kommentar til:

At januar 24, 2006, Anonymous said...
nei, mennesker er ikke sjimpanser. men det betyr ikke at enhver sammenligning er helt på bærtur, misforstå meg rett.


Det går ikke an å "misforstå noe rett." Det går fint an å misforstå noe, eller ikke misforstå.

Men å ta feil på den riktige måten er litt vanskelig.

Absurd uttrykk vil nå jeg si.

OEK sa...

Hva som er og ikke er naturlig er vel knekkende likegyldig. Det er en feilslutning at naturlig=bra og unaturlig=forferdelig.

La oss naa tenke oss at prostitusjon er verdens yngste yrke. Dvs. at en eller annen nyskapende gruender hadde begynt aa motta pengesterkt besoek om kveldene. Det forekommer fortsatt som en god ide. Noen har penger og vil ha intimitet, andre vil ha penger og trenger intimitet. Hvis man synes dette er en daarlig ide, kan man f.eks. la vaere aa delta.

Selv venter jeg bare paa at noen skal tilby meg en tilstrekkelig pris for mine seksuelle tjenester.


P.S: Kudos for kampen mot urederlig bruk av historie i debatten.

oek sa...

"andre vil ha penger og trenger intimitet" skulle vaert "andre vil ha penger og har intimitet aa gi".

Lindkvist sa...

Veldig bra blogg.
Veldig bra navn.
Veldig bra innlegg.
Og jeg venter i spenning på "kvinne er kvinne verst" innlegget ditt.

linek sa...

Bög får pojkar i skolan heta. Att inte vara intresserad av horor skadar manligheten mest liksom.

Uppriktigt tror jag aldrig du kan hitta ett svar på tillropet hora. Annat än ja, förstås. Som en del mycket tuffa lesbiska jag har stött på och, förstås, som homosexuella och svarta försöker med sina tillmälen.

Apropå att såra lagom mycket läste jag en gång en krönikör som hört ett amerikanskt par gräla. Mannen avrundade det hela med att säga, ''You don't earn a living!''

Krönikören menade att något sådant vore tabu att säga till en kvinna i norden. Hora är inte lika allvarligt. Och tvärtom i Amerika.

Tack för en livfull utläggning. Du tänker bra.